V Vatikan je za zdaj prispelo 110 od 115 kardinalov, ki imajo pravico voliti novega papeža. Foto: EPA
V Vatikan je za zdaj prispelo 110 od 115 kardinalov, ki imajo pravico voliti novega papeža. Foto: EPA
Sikstinska kapela
Sikstinsko kapelo v Vatikanu, ki bo gostila kardinale med volitvami novega papeža, so že zaprli za javnost. Foto: EPA

V Vatikanu namreč poteka drugi dan prve splošne kongregacije v okviru priprav na konklave oziroma izvolitev novega papeža, kardinali pa so se zbrali v Apostolski palači. Po ponedeljkovih dveh zasedanjih bo danes potekalo samo eno srečanje, naslednje pa je napovedano za sredo dopoldne.

Koliko tovrstnih srečanj bo še pred začetkom konklava, ni znano. Po navedbah češkega kardinala Miloslava Vlka bi lahko datum začetka konklava sporočili v sredo.

Datum določen brez manjkajočih kardinalov?
Datum konklava so namreč nameravali objaviti, ko bo v Vatikan prispelo vseh 115 kardinalov, ki so mlajši od 80 let in imajo tako pravico voliti novega papeža. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trenutno čakajo še na pet kardinalov - manjkajo še Antonios Naguib iz Egipta, Karl Lehmann iz Nemčije, Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vietnama, Kazimiez Nycz iz Poljske in John Hon Tong iz Hongkonga.

Je pa tiskovni predstavnik Vatikana Frederico Lombardi danes celo dejal, da bi kardinali datum za začetek konklava lahko določili tudi brez petih manjkajočih kardinalov in da njihova prisotnost ni nujni pogoj za to.

Dodal je, da glavnina že zbranih kardinalov že razpravlja o tem, "koliko časa potrebujejo za priprave na to pomembno odločitev", torej za začetek konklava, vendar pa da pri tem ne želijo hiteti. "Kardinali potrebujejo čas, da se organizirajo in uskladijo ter zberejo informacije in mnenja glede kandidatov za papeža," je dejal Lombardi.

Katoliško cerkev trenutno vodi zbor kardinalov
V Vatikanu do izvolitve novega papeža velja obdobje izpraznjenega apostolskega sedeža. Začasno vodstvo Katoliške cerkve je zdaj v rokah zbora kardinalov, ki ga sestavlja vseh 209 trenutno živečih kardinalov. V Vatikanu si želijo, da bi Cerkev novega papeža dobila do velikonočnih praznikov, ki se letos začnejo 28. marca.

Papež Benedikt XVI. je sredi februarja namreč presenetljivo sporočil, da odstopa s položaja poglavarja Rimskokatoliške cerkve, njegov pontifikat pa se je končal prejšnji četrtek. Benedikt XVI. je sicer odstopil kot prvi papež po več kot 600 letih.