Palestinci Liebermana opisujejo kot oviro miru na Bližnjem vzhodu. Njegovo imenovanje za zunanjega ministra je dvignilo nemalo prahu, priljubljenost njegove stranke pa vztrajno narašča. Foto: EPA
Palestinci Liebermana opisujejo kot oviro miru na Bližnjem vzhodu. Njegovo imenovanje za zunanjega ministra je dvignilo nemalo prahu, priljubljenost njegove stranke pa vztrajno narašča. Foto: EPA
Avigdor Lieberman
Policija trdi, da je Lieberman kot poslanec prejel več sto tisoč dolarjev od tujih poslovnežev. Foto: EPA

Policija je v izjavi zapisala, da je dala devetletna preiskava Liebermana dokaze o jemanju podkupnine, prevari, zlorabi javnega zaupanja ter oviranju preiskave pri sumu pranja denarja. Preiskava se je osredinila predvsem na prenos milijonov izraelskih šekel v lažno podjetje, ki ga vodi njegova hči, in na račune ljudi, ki so mu blizu. Če bo tožilstvo proti Liebermanu vložilo obtožnico, bo moral odstopiti.

Lieberman, vodja ultranacionalistične stranke Israel Bejtejnu (Izrael je naš dom), ključne partnerice premierja Benjamina Netanjahuja, je obtožbe zavrnil kot neutemeljene, preiskavo pa označil za politično motivirano. Izrazil je prepričanje, da tožilstvo proti njemu ne bo vložilo obtožnice. "Če bi obstajal upravičen sum, potem policijska preiskava ne bi potekala celo desetletje," je zapisal v izjavi.

Stranka Israel Bejtejnu je druga največja vladna stranka in tretja največja stranka v knesetu. Stranka uživa veliko podporo med okoli milijonom Judov, ki so v izrael prišli po padcu Sovjetske zveze leta 1991.

Lieberman zavrača mirovna pogajanja s Palestinci, za izraelsko-arabskega parlamentarca, ki se je sestal s Hamasom, pa je predlagal, da ga usmrtijo kot sodelavce nacistov po sojenju v Nürenburgu.

Aprila, le nekaj dni zatem, ko je prisegel kot zunanji minister, je policija Liebermana več ur zasliševala zaradi obrožb o korupciji.

Lieberman je zadnji v nizu izraelskih politikov, osumljenih korupcije. Nekdanji premier Ehud Olmert je špred letom dni odstopil zaradi korupcijske preiskave, čeprav je vztrajal, da ni kriv.