Pedofilom zapor redko pomaga pri spreobrnitvi. Vprašanje, če bi bila kastracija uspešnejša. Foto: EPA
Pedofilom zapor redko pomaga pri spreobrnitvi. Vprašanje, če bi bila kastracija uspešnejša. Foto: EPA
Donald Tusk
Premier Donald Tusk je glavni pobudnik zakona. Foto: EPA

, poljski premier, je namreč izjavil, da želi, da ima država najstrožje možne zakone, kadar je govora o zločincih, ki posiljujejo otroke. "Mislim, da se takih posameznikov, takih kreatur, ne more imenovati človeška bitja," je bil oster Tusk.

Kontroverzno razpravo je začel primer incesta, ki je šokiral celotno Poljsko. 45-letnega moškega so namreč pred dvema tednoma prijeli zaradi obtožbe, da je imel spolne odnose s svojo mlado hčerjo, ki mu je rodila dva otroka. Ta primer srhljivo spominja na primer zloglasne avstrijske pošasti Josefa Fritzla, ki je imel svojo hči 20 let zaprto v kleti, v tem času pa mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl.

Javnost trdno za predlogom
Zaradi omenjenega primera na poljskih ministrstvih za zdravje in pravosodje delajo na novem priedlogu zakona, ki ga bodo vladi najverjetneje predstavili že prihodnji mesec. Po vseh pokazateljih bo zakon najverjetneje potrjen, saj večina poslancev ostro kazen podpira.

A čeprav je predlog dobil tudi močno podporo javnosti - kar 84 odstotkov Poljakov se namreč z njim strinja, liberalni politiki in zdravniki pravijo, da bi prisilna kastracija pomenila kršenje človekovih pravic in spodkopavanje zdravniškega poklica. Kritiki se strinjajo, da bi tak zakon bil v nasprotju z ustavo, ki prepoveduje okrutnost pri kaznovanju, medtem ko drugi menijo, da ta ukrep ne bi bil učinkovit.

"Zdravljenje bi moralo služiti pacientu, ne pa družbi. Če temu ni tako, tvegamo možnost povratka sterilizacije psihičnih bolnikov, kar se je dogajalo v 70. letih," je izjavil Marek Safjan, poljski strokovnjak za vprašanja medicinske etike.

Kazni za pedofile po državah:

- VB: prostovoljna kemična kastracija
- Bobby Jindal, republikanski guverner Louisiane, je podpisal zakon o prisilni kemični kastraciji
- Španija načrtuje predlagati kemično kastracijo po primeru pedofila, ki so ga pustili na svobodi in je ubil otroka.
- Švedska, Danska, Kanada, dolčene ameriške države (Kalifornija): prostovoljna kastracija.

Rešitev zdravilo za nižanje libida?
Medtem pa bi Velika Britanija, ohrabljena z dobrimi rezultati skandinavskih raziskav, lahko začela nuditi jemanje zdravil za nižanje ravni testosterona spolnih prestopnikov, preden ti zapustijo zapor. Nemčija ima podobno metodu, a jemanje teh tablet je prostovoljno.

Poljska vlada namerava jemanje zdravil za manjšanje libida uvesti obvezno. Sodniki pa se bodo morali pred izrekom obsodbe vseeno posvetovati z zdravniki.

K. S.