Na videoposnetku se vidi, kako pripadniki srbskih paravojaških enot mučijo in kasneje ubijejo šest mladih Muslimanov iz Srebrenice. Foto: Reuters
Na videoposnetku se vidi, kako pripadniki srbskih paravojaških enot mučijo in kasneje ubijejo šest mladih Muslimanov iz Srebrenice. Foto: Reuters
Pripadnik srbskih paravojaških enot zraven zvezanih Muslimanov, ki ležijo ob cesti. Foto: Reuters
Eden od mladih Muslimanov, ki so ga ustrelili srbski vojaki. Foto: Reuters

Po napovedih Beograda naj bi sledile nove aretacije, mnogi pa upajo, da bo kruti videoposnetek prepričal številne Srbe, ki še vedno ne verjamejo, da so srbske sile v Srebrenici umorile okoli 8.000 Muslimanov.

Srbski minister za človekove pravice Rasim Ljalić, ki je tudi Musliman, meni, da bi sredin prikaz posnetka v Srbiji lahko pomenil prelomnico glede razumevanja vojne v srbski javnosti, vlada pa bo zdaj tudi lažje izpolnjevala svoje obveznosti do haaškega sodišča.

Nekatere raziskave javnega mnenja v Srbiji so pokazale, da polovica prebivalcev še vedno ne verjame, da se je v Srebrenici zgodil genocid.

Drugega posnetka niso prikazali
Srbsko sodišče za vojne zločine je sporočilo, da je bilo vseh šest žrtev iz Srebrenice, štirje od njih pa so bili mlajši od 18 let. Ustreljeni so bili v bližini smučarskega središča na Jahorini, pred tem pa so jih mučili in zlorabljali. Obstaja tudi videoposnetek o mučenju žrtev, vendar ga zaradi izredno krutih prizorov niso prikazali.

Po besedah glavne haaške tožilke Carle Del Ponte pa imajo še več posnetkov genocida v Srebrenici, ki jih bodo javnosti pokazali potem, ko jih bodo prikazali na sodnem procesu v Haagu.

Mati prepoznala sina
Tudi Zumra Sahomerović iz Združenja mater iz Srebrenice upa, da bo posnetek le prepričal ljudi v Srbiji, da spremenijo svoje mišljenje in tako vložijo več napora v prijetje vojnih zločincov. Nura Alispahić iz Tuzle pa je med žrtvami na posnetku prepoznala svojega 16-letnega sina Azmirja, čigar truplo so po vojni našli v množičnem grobišču.

Kmalu deseta obletnica
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je na obisku v Sarajevu dejala, da grozovit posnetek opominja nas vse, da ne smemo več čakati. Del Pontejeva hoče, da nekdanjega političnega vodjo bosanskih Srbov Radovana Mladića in njegovega nekdanjega vojaškega poveljnika Ratka Mladića aretirajo do 11. julija, ko bo minilo deset let od pokola. To bo edini spodoben način, da izrazimo spoštovanje tistim, ki so v pokolu izgubili očete, sinove in može, namreč meni glavna haaška tožilka.

Slovesnosti ob obletnici se Del Pontejeva ne namerava udeležiti, če do takrat ne ujamejo dveh najbolj iskanih vojnih zločincev.