Kim in Ven naj bi imela uradne pogovore v ponedeljek. Foto: Reuters
Kim in Ven naj bi imela uradne pogovore v ponedeljek. Foto: Reuters
Ven Džiabao
Venov obisk v Severni Koreji sovpada s 60. obletnico uradnih odnosov med komunističnima sosedama. Foto: Reuters

Vena, ki ga na tridnevnem obisku spremljata zunanji minister Jang Džječi in vodja kitajskih pogajalcev na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu Vu Davej, je na letališču v Pjongjangu pričakal severnokorejski voditelj Kim Džong Il.

Pjongjang nakazuje, da se vrača k pogajanjem
Pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, na katerih poleg Kitajske in Severne Koreje sodelujejo še Južna Koreja, Japonska, Rusija in ZDA, so pred časom zastala. Pjongjang jih je protestno zapustil, ker so Združeni narodi obsodili njegov test rakete dolgega dosega 5. aprila. Ena najbolj izoliranih držav na svetu je nato maja izvedla še svoj drugi jedrski poskus, ZN pa je proti državi uvedel še strožje sankcije, ki jih je podprla tudi najtesnejša zaveznica Severne Koreje - Kitajska. V zadnjem času pa se kaže vse več znamenj, da bi se Pjongjang lahko vrnil za pogajalsko mizo.

Kakšna bo Kimova "pomembna novica"?
Kim, ki je pred dnevi namignil, da se je pripravljen vrniti k pogajanjem, naj bi med obiskom visokega kitajskega gosta sporočil "pomembno novico". Viri v Pekingu navajajo, da naj bi izrazil pripravljenost, da se odpove jedrskemu orožju, in nakazal nadaljnje korake.

Pjongjang si želi dobrih odnosov s Pekingom
Že to, da je Kim, ki se v zadnjem letu redko pojavlja v javnosti, osebno pozdravil kitajske goste ob prihodu na letališče, kaže, kako zelo si Severna Koreja želi ohraniti dobre odnose s Kitajsko, ki svoji revni sosedi zagotavlja ključno gospodarsko pomoč in diplomatsko podporo. Čeprav je glavni namen obiska krepitev dvostranskih odnosov med državama, analitiki v Pekingu menijo, da Kitajska v Pjongjang ne bi poslala tako visokega predstavnika, če ne bi imela zagotovil južne sosede, ki bi lahko pripeljali do zmanjšanja napetosti zaradi severnokorejskega jedrskega programa. Namen kitajskega obiska je vrnitev Severne Koreje za pogajalsko mizo.