Kljub intenzivnemu uničevanju nasadov koke in okrepljenemu boju proti tihotapcem ostaja Kolumbija največja izvoznica kokaina na svetu. Foto: EPA
Kljub intenzivnemu uničevanju nasadov koke in okrepljenemu boju proti tihotapcem ostaja Kolumbija največja izvoznica kokaina na svetu. Foto: EPA
George Bush in Alvaro Uribe
George Bush se je kolumbijskemu predsedniku zahvalil za pomoč v boju proti tihotapcem z mamili. Foto: EPA
Bush in Chavez na turneji

Ameriški predsednik je kolumbijskemu kolegu Alvaru Uribeju obljubil nadaljnjo pomoč in sklenitev trgovinskega sporazuma, kateremu sicer nasprotujejo demokrati v ameriškem kongresu. Skrbi jih namreč spoštovanje človekovih pravic v najtesnejši ameriški zaveznici v regiji in nedavno odkritje, da so bili privrženci Uribeja v parlamentu povezani z uporniškimi vodi smrti, ki so odgovorni za številne zločine v zadnjih 40 letih.

Preiskava proti privržencem je po besedah Uribeja dokaz, da pravica v Kolumbiji deluje bolj kot kadar koli. Uribeju, ki je prišel na oblast leta 2002, je uspelo zajeziti nasilje med različnimi levičarskimi in desničarskimi uporniki, ki pa so še zmeraj dejavni predvsem na podeželju. Ameriški kongresniki od Uribeja zahtevajo, da naredi še več proti kriminalnim dejavnostim nekdanjih upornikov.

Mesto prenevarno za prespati
Bush je prvi ameriški predsednik, ki je po 25 letih obiskal Kolumbijo, kjer pa ga je tako kot drugje na poti po Latinski Ameriki pričakalo na stotine protestnikov, ki nasprotujejo ameriški politiki. Protestniki so se spopadli s policijo, ki je morala uporabiti solzivec in vodne topove. Čeprav je bilo med njegovim obiskom v Bogoti nameščenih več kot 20.000 vojakov in policistov, pa Bush ni tvegal in ni prespal v kolumbijski prestolnici, ampak je obisk končalk po sedmih urah ter se nato odpravil naprej proti Gvatemali.

Milijarde ne pomagajo proti kokainu
Kolumbija je od leta 2000 od ZDA prejela več kot štiri milijarde dolarjev pomoči, kar je eden največjih zneskov ameriške pomoči zunaj Bližnjega vzhoda. Večina te pomoči gre za boj proti tihotapljenju mamil in uporniškim skupinam, ki so tesno povezane s proizvodnjo kokaina, saj si s prihodki nabavljajo orožje. Kolumbija še naprej ostaja največja proizvajlka kokaina na svetu, ZDA pa so njeno največje tržišče.

Bush in Chavez na turneji