Priče iz napadenih vasi trdijo, da je Boko Haram prišel s terenskimi vozili znamke toyota hilux, ki jih uporablja nigerijska vojska. Foto: EPA
Priče iz napadenih vasi trdijo, da je Boko Haram prišel s terenskimi vozili znamke toyota hilux, ki jih uporablja nigerijska vojska. Foto: EPA
Prošnja matere Boko Haramu, da naj izpusti njeno ugrabljeno hčerko
Primer ugrabljenih šolark je svetu dokončno razkril vso nesposobnost vlade in vojske v boju z Boko Haramom, ki se bori brez zadržkov. Foto: Reuters

Prebivalci vasi v okrožju Gwoza v zvezni državi Borno so konec tedna prejeli svarila, da jim grozi napad vse bolj zloglasnega Boko Harama, zaradi česar so se obrnili na zvezno vojsko in jo zaprosili za zaščito, ki naj bi prišla v ponedeljek.

"Vsi smo mislili, da gre za vojake, ki smo jih prej obvestili, da nam grozi napad upornikov," je usodno zmoto vaščanov opisal eden izmed vaških starešin, ki je pribežal v Maiduguri, glavno mesto zvezne države Borno. Starešina ni bil ubit, ker je pozival prebivalce k zboru pri vojakih. Ko je zagledal bežeče vaščane, se je skril, saj so bili na obrobju vasi že oboroženci na motorjih, ki so prestrezali in pobijali bežeče.

Zamaskirani v vladne vojake
Proti večeru v ponedeljek so se v vasi pripeljali enotno opremljeni oboroženci na Toyotinih poltovornjakih, ki jih običajno uporablja tudi nigerijska vojska. Pripadniki Boko Harama so se predstavili kot vojaki, ki bodo zaščitili prebivalce, in tako pozvali vaščane k zboru, nato pa so začeli streljati in izvedli pokol, ki je po trditvah preživelih zahteval najmanj 200 življenj.

"Začeli so vzklikati 'Alah Akbar' in streljati po ljudeh. Brez prestanka in zelo dolgo, dokler niso bili vsi zbrani mrtvi," se je izpovedala priča pokola. Vasi v okrožju Gwoza so bile tarča napada že prejšnji teden, ko so pripadniki Boko Harama iz zasede ubili lokalnega emirja, kot se imenujejo tradicionalni lokalni in verski poglavarji.

Letos pobili že dva tisoč civilistov
Boko Haram zadnjih pet let vodi vse bolj krvavo vojno na muslimanskem severovzhodu Nigerije. Glavni cilj islamističnega gibanja je oblikovanje samostojne države, temelječe na šeriatskem pravu. V zadnjih mesecih in tednih se vrstijo vse grozovitejši in predrznejši napadi. Pozornost svetovne javnosti so pritegnili sredi aprila z ugrabitvijo več kot 200 šolark in dijakinj. Samo letos je po uradnih podatkih zveznih nigerijskih oblasti Boko Haram ubil več kot dva tisoč civilistov.

Prebivalci ogroženih zveznih držav in nevladne organizacije močno kritizirajo predvsem nesposobnost in neučinkovitost nigerijske vojske, ki kljub močni prisotnosti in razglasitvi izrednih razmer v treh zveznih državah ne zna in ne zmore ukrotiti Boko Harama.