Kibaki pripada ljudstvu kukuyu, ki obvladuje politično in gospodarsko življenje v Keniji. Foto: Reuters
Kibaki pripada ljudstvu kukuyu, ki obvladuje politično in gospodarsko življenje v Keniji. Foto: Reuters
Nemiri v Keniji
Policija skuša protestnike razgnati tudi z vodnimi topovi in s solzivcem. Foto: Reuters
Nadaljevanje nemirov v Keniji

"Pripravljen sem na dialog z najpomembnejšimi igralci, a šele, ko se narod umiri," je spravljivo dejal Kibaki, ki je že zaprisegel novemu mandatu, a hkrati posvaril: "Proti tistim, ki bodo še naprej kršili zakone, bo policija ukrepala s polno močjo."

Je možno koalcijsko vladanje?
Ameriški predsednik George Bush je Kenijce pozval, naj odložijo orožje, na vprašanje, ali glavnima igralcema predlaga delitev oblasti, pa dejal: "Mislim, da bi se morala domisliti načina, ki bo pomagal ozdraviti rane močno razdeljenega naroda." Evropska unija tekmecema predlaga, naj skleneta koalicijo.

Nujna preiskava volitev
Generalni tožilec Amos Wako pa je sprti strani opozoril, da Kenija "hitro tone v katastrofo nepredstavljivih posledic", zato je predlagal imenovanje neodvisne skupine ali posameznika, ki bi raziskal poštenost in verodostojnost preteklih predsedniških volitev.

Opozicija se bo zbrala v torek
Medtem pa se razmere na ulicah ne umirjajo: policija je z vodnimi topovi skušala razgnati protestnike, ki so se odpravili na shod v Nairobiju. Shod so nato zaradi varnosti odpovedali in ga prestavili na torek. Opozicijski voditelj Raila Odinga, ki ne želi priznati poraza na predsedniških volitvah je na shod povabil milijon ljudi. Na poti iz revnega dela Nairobija Kibere jih je ustavila policija, ki je tudi obkolila park Uhuru, kamor so bili namenjeni.

Od nedelje, ko so izbruhnili nemiri, je bilo ubitih več kot 300 ljudi, več kot 70.000 pa jih je zapustilo svoje domove.

Mednarodno skupnost skrbi
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in britanski zunanji minister David Miliband sta v skupni izjavi pozvala k miru.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v tej afriški državi je izrazil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je kenijske politične voditelje pozval k pravni in moralni odgovornosti, da zaščitijo življenje nedolžnih ljudi ne glede na njihovo rasno, versko ali etnično pripadnost. Zahteval je zagotovitev neoviranega dostopa človekoljubnih delavcev do razseljenih ljudi, saj naj bi oborožene tolpe že ovirale cestni promet.

K. T./A. P.

Nadaljevanje nemirov v Keniji