Brata Carnajev. Foto: Reuters
Brata Carnajev. Foto: Reuters
Pomešana med množico pred napadom na maratonu. Foto: Reuters
Džohar je na svojem profilu na družbenem omrežju navedel, da mu največ pomenita kariera in denar. Foto: Reuters
Oče Anzor Carnajev ne more verjeti, da bi bila njegova sinova zmožna storiti kaj takega. Foto: Reuters
Tamerlan leta 2010, ko je dobil boksarski dvoboj. Foto: Reuters
Ameriško veselje ob prijetju še drugega brata. Foto: EPA
Boston slavi prijetje bombaša

Znanih je vse več podrobnosti o bratih Carnajev, osumljencev za napad na bostonskem maratonu, ki so ju posnetki varnostnih kamer ujeli med gledalci, mlajšega z belo kapo s ščitom, starejšega s črno.

Če je starejši, 26-letni Tamerlan, tožil, da nima "niti enega samega ameriškega prijatelja" in da jih "ne razume", je bil mlajši popolnoma drugačen. Opisujejo ga kot "sproščenega", družabnega in "dobro integriranega" člana svoje šolske skupnosti, njegova sošolka Rebecca Mazur pa ga opisuje kot "res prijaznega fanta", ki se nikdar ni izoliral od sošolcev.

"Džohar ni bil eden izmed 'njih'. Bil je eden izmed 'nas'. Bil je Cambridge," je za Wall Street Journal povedala njegova sošolka z medicinske fakultete Andrea Kramer. Neki drugi sošolec pa: "Bil je normalen fant. Hodil je na žure, včasih je kadil. Tu je odraščal in je bil prav tako ameriški, kot sem jaz."

Bil je tudi eden najboljših članov šolske ekipe za rokoborbo, njegov trener Peter Payack pa je za Boston Globe povedal, da je bil "pravo nasprotje od samotarja", predan, pravi vodja, ki so ga imeli njegovi soborski kolegi radi in ga spoštovali. Na fotografiji z maturantskega plesa je nasmejan, zaradi svojih šolskih uspehov pa je od mesta Cambridge leta 2011 dobil univerzitetno štipendijo.

Tudi njegov sosed Larry Aaronson pravi, da Džohar ni dajal prav nobenih znakov, da bi šlo lahko kaj narobe. "Bil je krasen, krasen fant. Čudovit dečko, nikdar ni zašel v težave," je povedal za CNN. Aaronson tudi trdi, da je bil Džohar vesel, da je pustil za seboj problematični Severni Kavkaz: "Bil je tako hvaležen, da je lahko tukaj in v šoli, tako hvaležen, da je sprejet." Po nekaterih navedbah naj bi bil Džohar zelo navezan na brata in mu je "povsod sledil".

Povezave s Čečenijo
Na svojem profilu na ruskem družbenem omrežju VKontakte Džohar navaja, da mu v življenju največ pomenita "kariera in denar", da je ena njegovih najljubših pesmi Shaggyjeva Hey Sexy Lady ter da govori tekoče angleško, rusko in čečensko. Poleg tega je član številnih spletnih skupin za podporo neodvisni Čečeniji.
Džohar je bil rojen 22. julija 1993, tik preden je v Čečeniji izbruhnila srdita bitka za neodvisnost. Moskva je bila obtožena hudih kršitev človekovih pravic nad čečenskim civilnim prebivalstvom, gibanje za neodvisno Čečenijo pa je sčasoma postalo vse bolj islamistično in tudi Džohar kot svoje versko prepričanje navaja "islam".

Po navedbah očeta obeh fantov, Anzorja Carnajeva, ki se je medtem preselil nazaj v Dagestan, sicer nihče v družini ni "radikalni islamist". Oče še pravi, da je njegov sin bister, inteligenten in nadarjen mladenič, "pravi angel", ki je hotel postati možganski kirurg, ter da je ameriška tajna služba njegovima sinovoma vse skupaj podtaknila.

Džohar naj bi se v ZDA preselil leta 2002 iz Mahačkale, glavnega mesta ruske muslimanske republike Dagestana, kjer je obiskoval osnovno šolo, njegov starejši brat, ki naj bi bil rojen v Kirgiziji, pa naj bi mu po nekaterih navedbah sledil dve leti pozneje. Njuna družina prihaja iz Čečenije, od koder so se v začetku 90. let izselili.

Veren, neprilagojen
Leta 1986 rojeni Tamerlan, odličen boksar, igral je tudi na klavir in violino, naj bi lani za šest mesecev zapustil ZDA, v tem času pa je obiskal svojega očeta v Dagestanu, s katerim sta odšla v Čečenijo "na obisk k sorodnikom", kot je povedal Anzor Carnajev za New York Times.
Njegove vezi s Čečenijo so bile kljub dolgoletnemu življenju v ZDA še vedno močne. Med drugim ima na svojem profilu na YouTubu seznam pesmi Timurja Mucurajeva, čečenskega pevca, ki prepeva o čečenskem boju za neodvisnost, njegove pesmi pa je Rusija uvrstila na seznam "ekstremističnih" pesmi. Veliko povezav je imel tudi na videe o islamu in terorizmu.

Čečensko separatistično gibanje je starejšega Carnajeva nedvomno močno zaznamovalo. "Razen če se njegova Čečenija ne osamosvoji, Tamerlan pravi, da raje tekmuje za ZDA kot za Rusijo," je zapisano ob njegovem boksarskem profilu. Tamerlan naj bi bil v nasprotju z bratom slabo vključen v skupnost v ZDA, bil je tudi zelo veren ter ni pil in kadil, leta 2009 pa so ga aretirali zaradi napada na njegovo dekle.

"Nimam enega samega ameriškega prijatelja, ne razumem jih," je dejal pred časom. A leta 2004, potem ko je dobil svoj prvi boksarski dvoboj, je govoril drugače: "ZDA so mi všeč. Amerika ima veliko delovnih mest. To je nekaj, česar Rusija nima." Njegov stric, Alvi Carnajev, je za USA Today povedal, da ga je Tamerlan poklical prejšnji četrtek - prvič po nekaj letih - in mu dejal, da je srečen, da se je poročil in da ima hčerkico.

Čečenske oblasti medtem ostro zanikajo vsakršne povezave z bratoma Carnajev. "Vsakršni poskusi povezave Čečenije s Carnajevima so zaman," je dejal čečenski predsednik Ramzan Kadirov. "Odrasla sta v ZDA, njuni nazori in prepričanja so se oblikovali tam. Korenine zla je treba iskati v Ameriki."

Boston slavi prijetje bombaša