Foto: EPA
Foto: EPA

Pred slabim mesecem je posebna komisija, sestavljena iz psihiatrov in psihologov, ugotovila, da je bil Breivik med napadom neprišteven. Trpel naj bi za paranoidno shizofrenijo, ki bi lahko vplivala na njegovo razsodnost v času napada.
Zdaj pa je norveško sodišče odločilo, da potrebuje novo oceno Breivikovega psihološkega stanja, saj je bila razsodba deležna številnih kritik. Prejšnji teden sta med drugim dva psihiatra med opazovanjem Breivika ugotovila, da ta ni ne psihotik ne shizofrenik, zato za zdravljenje ne potrebuje nikakršnih zdravil. Prav tako so ocenili, da norveški napadalec nima samomorilskih nagnjenj.

Upoštevani bosta obe oceni
Breivik je priznal, da je 22. julija lani izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade in izvedel strelski pohod na pripadnike podmladka laburistične stranke, vendar krivdo zanika. Kot pravi, je poveljnik odporniškega gibanja, ki želi z oblasti odstraniti evropske vlade in jih nadomestiti s patriotskimi, ki bodo iz Evrope izgnale muslimanske priseljence.

Preiskovalci niso našli nobenega dokaza, da bi takšno gibanje obstajalo, in menijo, da je Breivik sam načrtoval in izvedel napad. Na vprašanje novinarjev, kaj se bo zgodilo, če bo druga ocena v nasprotju s prvo, je sodnica Amtzenova dejala, da bo sodišče aprila, ko se bo začelo sojenje, upoštevalo obe oceni.