Cameron upa, da bo po dolgoletni vladavini laburistov v boju za premierski stolček premagal Browna. Foto: EPA
Cameron upa, da bo po dolgoletni vladavini laburistov v boju za premierski stolček premagal Browna. Foto: EPA
David Cameron
Cameron obljublja učinkovitejši birokratski aparat. Foto: EPA

Brownov strankarski kolega Peter Mandelson je namignil, da bi lahko Brown sledil svojemu predhodniku Tonyju Blairu in po morebitni vnovični zmagi laburistov na junijskih volitvah že sredi mandata prepustil vodenje vlade svojemu nasledniku.

Svetovalci lorda Mandelsona so pojasnili, da to ne pomeni nujnega odhoda Browna v primeru volilne zmage. "Nisem poklican, da človeku povem, kdaj naj bo ali ne bo premier. Tony je sprejel svojo odločitev in Gordon bo sprejel svojo," je dejal britanski gospodarski minister.

V pogovoru za časopis The Times se je Mandelson obregnil ob vodjo konservativcev Davida Camerona in dejal, da se volivci odločajo med "granitno" odpornostjo Browna ter plastično osebnostjo Camerona. Minister je priznal, da Brown mogoče ni tako medijsko iznajdljiv kot Cameron, vendar pa ima odločnost, ki je potrebna za oživitev britanskega gospodarstva.

Cameron je v svojem osebnem manifestu volivcem v primeru osvojitve premierskega položaja obljubil drugačen stil vodenja vlade kot pri Brownu, pri čemer bo državi dal prednost pred svojo stranko. Vodja torijcev je laburiste obtožil, da so Veliki Britaniji prinesli uničenje in propad. Ob tem je zatrdil, da je bolj kot kadar koli pripravljen na boj.

Thatcherjeva za zgled
Volivcem je Cameron tudi ponovil svojo obljubo, da bo posnemal nekdanjo konservativno britansko premierko Margaret Thatcher pri obvladovanju sindikatov, učiteljev in velikih korporacij. Laburisti so njegovo napoved takoj izkoristili za protinapad in volivce posvarili, da je jih v primeru zmage konservativcev čakajo socialni nemiri in visoka nezaposlenost, kot so jim bili priča v začetku 80. let prejšnjega stoletja.

V svojem programu se je Cameron zavzel za krčenje birokracije in nižje davke, kar naj bi prineslo blaginjo. Prepričan je, da so te vrednote potrebne, ko se bo treba soočiti z zapuščino Browna, ki je gospodarstvu prinesel dolgove in družbi razkroj. Vodja konservativcev je še priznal, da je že malo živčen pred volitvami, vendar pa je pripravljen na bitko svojega življenja.