Pri navideznem utapljanju (waterboarding) ima osumljenec občutek, kot da se utaplja. Foto: EPA
Pri navideznem utapljanju (waterboarding) ima osumljenec občutek, kot da se utaplja. Foto: EPA
Knjiga
Bush je v svoji knjigi zapisal, da ne obžaluje mučenja terorističnih osumljencev. Foto: EPA

V svoji težko pričakovani knjigi spominov je nekdanji ameriški predsednik znova branil sporno obliko mučenja, ko osumljenca, obrnjenega z glavo navzdol, polivajo z vodo, zato ima občutek, kot da se utaplja. Po Bushevih besedah so tako rešili na stotine, če ne na tisoče ameriških življenj.

S tako pridobljenimi podatki od terorističnih osumljencev, kot je organizator terorističnih napadov na ZDA Kalid Šejk Mohamed, jim je uspelo preprečiti teroristične napade na ameriške diplomate v tujini, na londonsko letališče Heathrow in poslovno središče v britanski prestolnici Canary Wharf, zatrjuje Bush.

Da so s podatki, ki so jih izvlekli iz Mohameda, preprečili nove napade, je bilo mogoče slišati že v preteklosti, poroča britanski Guardian in ob tem dodaja, da so se britanske protiteroristične službe že ogradile od Bushevih izjav v njegovi knjigi.

Podatki o strukturi Al Kaide
Čeprav so od Mohameda dobili pomembne obveščevalne podatke, pa so bili v glavnem povezani z delovanjem mednarodne teroristične mreže Al Kaida in naj ne bi bili posledica mučenja z navideznim utapljanjem, so sporočili iz Londona.

Nekdanja direktorica britanske obveščevalne službe MI5 Eliza Manningham Buller je povedala, da je britanska vlada pri ameriških oblasteh protestirala zaradi pridobivanja podatkov s pomočjo mučenja, vendar naj bi Američani pred britanski kolegi skrivali, da so pri svojih zaslišanjih obtožence mučili z navideznim utapljanjem.

Britanska vlada naj še danes ne bi natančno vedela, v kakšnem stanju je bil Mohamed, ko so ga zasliševali.

"Raje z možgani kot z nasiljem"
Nekdanji predsednik parlamentarnega odbora za obveščevalne in varnostne dejevnosti Kim Howells je za BBC dejal, da sam ne dvomi o obstoju načrtov za teroristične napade, a dvomi, da bi prav z navideznim utapljanjem pridobili ključne podatke za njihovo preprečitev.

Nekdanji notranji minister konservativne vlade v senci David Davis je dejal, da želi Bush z besedami o reševanu britanskih življenj s pomočjo mučenja samo prikazati, da se drugače ne moreš dokopati do podatkov. "Toda iz Iraka vemo, da ko namesto nasilja uporabimo možgane, dobimo boljše dosežke," je prepričan Davis.

Davis je pri tem spomnil na podatke nekega osumljenca, ki so jih pridobili z mučenjem. Ibn Šejk Al Libi je po spornem zasliševanju dejal, da obstaja povezava med Al Kaido in Sadamom Huseinom ter da ima Irak orožje za množično uničevanje. Obe trditvi sta se pozneje izkazali za neresnični.