Plazovi blata so v torek med drugim na avtocestah ujeli okoli 300 voznikov, ki so jih morali nato po zraku prevažati na varno. Foto: EPA
Plazovi blata so v torek med drugim na avtocestah ujeli okoli 300 voznikov, ki so jih morali nato po zraku prevažati na varno. Foto: EPA

Eno truplo so reševalci odkrili že v ponedeljek, ena oseba je še pogrešana. Za približno 14.000 ljudi še vedno velja odredba o evakuaciji.

"Za nas v Britanski Kolumbiji je to neverjetno težko leto, v mislih sem z družinami, ki so utrpele tragično izgubo," je izjavila Lisa Lapointe, vodja omenjene kanadske province.

Zaradi močnega neurja, ki je Britansko Kolumbijo prizadelo prejšnjo nedeljo, so bile razglašene izredne razmere. A vremenoslovci za danes napovedujejo nove močne nalive, predvsem v nižinskih delih.

Zemeljski plazovi so uničili ceste, poplavljene so bile avtoceste, ljudem v gorskih predelih so morali reševalci hrano dostavljati s helikopterji.

V višjih predelih je ponekod temperatura padla pod ledišče, zaradi poplav v nižjih predelih pa je umrlo na tisoče glav živine.

Zaprt plinovod, prekinjena železniška povezava

V petek so zato v Britanski Kolumbiji uvedli omejitve nenujnega gibanja in na gorivo, da bi olajšali motnje v dobavni verigi in pomoč pri obnovi, poroča Guardian.

Zaradi naravne ujme so morali zapreti plinovod Trans Mountain, prekinjena pa je bila ključna železniška proga vzhod-zahod, ki vodita do najbolj obremenjenega kanadskega pristanišča v Vancouvru, kar je tudi oviralo dobavo goriva in blaga.

Znanstvenica z Univerze v Britanski Kolumbiji Rachel White pa je dejala, da se tako obsežno uničenje, kot ga je povzročilo zadnje neurje, verjetno lahko pripiše več dejavnikom, ki jih povzročajo ljudje. Kot je pojasnila, s segrevanjem ozračja segrevamo oceane, iz katerih izpareva več vode. Tako se lahko v ozračju prenaša več vode, ki se nato spremeni v dež.