Pri usposabljanju so sodelovali savdski policisti, vojaki in nekateri drugi predstavniki notranjega ministrstva. Foto: Reuters
Pri usposabljanju so sodelovali savdski policisti, vojaki in nekateri drugi predstavniki notranjega ministrstva. Foto: Reuters
Savdska Arabija tudi pod novim kraljem podira rekorde usmrtitev. Foto: EPA
Savdske oblasti so po protestih na smrt obsodile več deset mladih protestnikov. Foto: EPA

Britanska organizacija, ki si prizadeva za odpravo smrtne kazni, se sklicuje na interni policijski dokument, objavljen na podlagi zakona o prostem dostopu do informacij. Dokument je razkril dolgoletno savdsko-britansko partnerstvo, ki se je nadaljevalo kljub savdskemu brutalnemu zatrtju protestov v sklopu arabske pomladi leta 2011. Savdske oblasti so takrat zaprle več deset mladih protestnikov in jih obsodile na smrt zaradi "izdaje".

Eden izmed njih, še najstnik, je bil med 47 obsojenci, ki jih je Savdska Arabija usmrtila v enem samem dnevu januarja letos, na usmrtitev s križanjem pa še čaka 21-letni Ali Al Nimr, ki je bil star 17 let, ko ga je policija aretirala, ker se je udeležil mirnih prodemokratičnih protestov. Alija so v ječi mučili toliko časa, da je nazadnje podpisal izsiljeno priznanje, kar je bil edini dokaz proti njemu.

Tveganja so se zavedali
Partnerstvo med Veliko Britanijo in Savdsko Arabijo sega v leto 2009, v tem času pa se je savdsko osebje usposabljalo v detektivskih veščinah in visokotehnološki forenziki na britanski policijski akademiji. Poročilo razkriva, da so se odgovorni na akademiji zavedali, da obstaja tveganje, da bodo z naučenimi veščinami lažje prepoznali posameznike, ki so pozneje izpostavljeni mučenju ali drugim kršitvam človekovih pravic.

Poročilo sicer priznava, da če bi britansko zunanje ministrstvo imelo neizpodbitne dokaze, da se z naučenimi veščinami kršijo človekove pravice, bi ministrstvo in akademija "razmislila o usposabljanju". A ob tem so izrazili tudi zaskrbljenost, da bi, če bi akademija zavrnila podporo usposabljanju, britansko partnerstvo in trgovski sporazumi utrpeli veliko škodo.

Kljub vpletenim tveganjem pa Reprieve trdi, da si britanska policija želi še okrepiti svoj program usposabljanja, ki naj bi zajemal še napredne tečaje kibernetskega kriminala in analiziranja podatkov izpisov telefonskih pogovorov, dešifriranje trdih diskov, prepoznave glasu in analize posnetkov varnostnih kamer. Projekt naj bi za policijsko akademijo, ki pravi, da ima s savdskim notranjim ministrstvom "trdno in profesionalno partnerstvo", predstavljal veliko "poslovno priložnost".

"Zločinski sistem"
Andy Slaughter, minister za človekove pravice v senci, je za BBC povedal, da je dokument "osupljiv". "Govorimo o režimu, ki je usmrtil 47 ljudi v enem samem dnevu in kjer na izvršitev smrtne kazni čakajo mladoletniki. S tem zločinskim sistemom ne bi smeli imeti nobenega opravka," je odločen.

A akademija se brani, da bi lahko prek policijskega usposabljanja morda izboljšali stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji. "Pri odločitvah o izvajanju usposabljanja moramo upoštevati težave dela z državami, katerih standardi človekovih pravic morda niso na ravni naših, in priložnost, da prispevamo k reformi in naslovimo pomisleke o nacionalni varnosti," so za BBC razložili predstavniki akademije.

Iz dokumentov izhaja, da so cilji usposabljanja diplomatski, razvoj in varnostne koristi, ob tem pa izpostavljajo, kako je prav sodelovanje s Savdsko Arabijo v boju proti terorizmu prispevalo k odkritju bombe na tovornem letalu na letališču East Midlands leta 2010. Akademija še trdi, da bi vsakršno plačilo Savdijcev zgolj pokrilo stroške usposabljanja, ne bi pa s tem služili. "Ne zadostuje, da zgolj kritiziramo druge države od strani. Samo s sodelovanjem s Savdsko Arabijo lahko prispevamo k prepotrebnim spremembam v tej državi," pa pravijo z britanskega zunanjega ministrstva.