Britanska policija bo morala pojasniti še veliko stvari glede spornih stikov z novinarji. Foto: EPA
Britanska policija bo morala pojasniti še veliko stvari glede spornih stikov z novinarji. Foto: EPA

Britanska policija se spoprijema z novimi obtožbami, da so njeni pripadniki novinarjem zdaj že pokojnega tabloida News of the World posredovali podatke o žrtvah terorističnih napadov v Londonu leta 2005 in umorjeni najstnici.

Po poročanju časopisa Observer so preživeli v terorističnih napadih v Londonu prosili svoje odvetnike, naj raziščejo sume, da so policisti Scotland Yarda prodali oziroma posredovali News of the World zaupne sezname s podatki žrtev napadov.

Predstavnica preživelih v napadih Beverli Rhodes je za Observer povedala, da so novinarji navezali stike z njimi in jih zavajali z lažnimi zgodbami o tem, kako so prišli do njihovih podatkov.

"Scotland Yard je imel celoten seznam s podatki o kontaktih preživelih. Precej gotova sem, da je News of the World do mojega domačega naslova prišel na ta način," je dejala.

Medtem je BBC poročal, da je bil iz preiskave o umoru 13-letne Milly Dowler leta 2002 umaknjen neki policist, potem ko so informacije iz preiskave pricurljale do novinarjev tabloida. Detektiva naj bi njegovi kolegi obtožili neustreznega razkrivanja informacij o primeru nekemu svojemu prijatelju.

Odstop dveh vodilnih
Po kritikah na račun nekdanjega tabloida zaradi vdiranja in prisluškovanja prenosnim telefonom več tisočim ljudem so tokratne navedbe prve doslej, ki nakazujejo neposredno povezavo med poročanjem tabloida in policisti.

Škandal s prisluškovanjem je sicer že odnesel dva policista, saj sta zaradi očitkov o vdiranju v telefone in podkupovanju policistov pred tednom odstopila vodja Scotland Yarda Paul Stepheroson in njegov namestnik John Yates.