Britanska mornarica v iraških vodah opravlja redne preglede trgovskih ladij. Foto: Reuters
Britanska mornarica v iraških vodah opravlja redne preglede trgovskih ladij. Foto: Reuters
Iranski veleposlanik
Iranski veleposlanik v Veliki Britaniji Rasul Movahedian je moral na zagovor na britansko zunanje ministrstvo. Foto: Reuters

Velika Britanija je zatrdila, da so bili njeni vojaki v iraških ozemeljskih vodah, kjer z dovoljenjem ZN-a pregledujejo tovorne ladje, medtem ko iranske oblasti zatrjujejo, da so bili vojaki v iranskih vodah. Po uspešno opravljenem pregledu trgovske ladje so jo obkolile iranske vojaške ladje in jo skupaj z Britanci prisilno odpeljale v iranske ozemeljske vode. Zajetje je minilo mirno in pri tem ni bilo uporabljeno orožje.

Veleposlanika poklicana na zagovor


London je že zahteval takojšno izpustitev vojakov, britanska zunanja ministrica Margaret Beckett pa je na zagovor poklicala iranskega veleposlanika. Iran se je odločil za podobno potezo in na zagovor poklical britanskega veleposlanika zaradi nezakonitega vstopa vojakov v iranske ozemljske vode.

Pri pregledu trgovskih ladij ponavadi sodelujejo tudi pripadniki ameriške in avstralske vojske, ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da iranska vojska ni zajela nobenega pripadnika ameriške vojske.

Zajetje britanskih vojakov je bilo dan potem, ko je iranska vojska začela teden dni dolge vojaške vaje ob svoji obali. V soboto bo sicer Varnostni svet ZN-a glasoval o resoluciji z novimi ukrepi proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Takoj po incidentu je cena nafte na svetovnem trgu poskočila na 62 dolarjev za sodček.

Zajetja že v preteklosti
Podoben incident se je zgodil že leta 2004, ko so pripadniki iranske revolucionarne garde zajeli osem britanskih vojakov in jih zadrževali tri dni. Vojaki naj bi tudi takrat prestopili v iranske ozemljske vode, kar pa Velika Britanija še vedno zanika.