Sarkozyja je na družinskem posestvu v Kennenbunkportu pričakal ameriški predsednik s svojo ženo in straši. Foto: EPA
Sarkozyja je na družinskem posestvu v Kennenbunkportu pričakal ameriški predsednik s svojo ženo in straši. Foto: EPA
Srečanje Bush-Sarkozy

Sarkozy, ki z družino počitnikuje v bližnjem New Hampshiru, in Bush nameravata izkoristiti priložnost, da se ob hamburgerjih in hrenovkah v štručkah bolje spoznata in otoplita ameriško-francoske odnose. Ti so ohladili, ker je Sarkozyjev predhodnik Jacques Chirac nasprotoval vojni v Iraku, Francija in ZDA pa so imele tudi drugačne poglede na reševanje okolijskih težav in svetovno trgovino.

Topel sprejem Sarkozyja
Sarkozy je že napovedal, da bo bolj proameriški, zaradi česar je v Franciji naletel na kritiko. "Dobro pri gospodu Sarkozyju je to, da človek ve, za kaj se zavzema," je francoskega kolega ob srečanju pred novinarji pohvalil ameriški predsednik. Tudi Sarkozy je gostitelju pihal na dušo z besedami, da je od nekdaj oboževal ZDA, ki po svetu širijo svobodo.

Novo obdobje odnosov med državama
Čeprav gre za neuradno srečanje, naj bi predsednika svetovnim dogodkom namenila najmanj 45 minut. Američani so poudarili, da državi že sodelujeta glede Irana, Libanona in Sudana, kar je po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Tonyja Snowa dokaz, da odnosi med ZDA in Francijo vstopajo v "novo obdobje".

Cecilia odpovedala kosilo z Lauro
Kosila s prvo damo ZDA Lauro Bush bi se morala udeležiti Cecilia Sarkozy, vendar je francoska prva dama kosilo odpovedala, ker se ni počutila dobro.

Ali bosta med kosilom ameriški in francoski predsednik jedla tudi ocvrti krompirček (french fries), ki so ga Američani zaradi francoskega nasprotovanja vojni v Iraku preimenovali v freedom fries (svobodni krompirček), ni znano.

Srečanje Bush-Sarkozy