Ameriški predsednik je svojo pot po Latinski Ameriki začel pri zmernem levičarskem predsedniku Brazilije. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je svojo pot po Latinski Ameriki začel pri zmernem levičarskem predsedniku Brazilije. Foto: Reuters
Protesti v Kolumbiji
Protesti tudi v Kolumbiji niso minili miroljubno. Foto: Reuters
Protesti proti Bushu
Protestniki po ulicah Sao Paula niso puščali nobenega dvoma o tem, kaj čutijo do Busha. Foto: Reuters
Bush nadaljuje obisk Latinske Amerike

V Sao Paulu je bilo v spopadih med policijo in demonstranti najmanj 20 ljudi ranjenih, približno 30.000-glava množica pa je zavzela mestno središče z bobni, rdečimi zastavami in s transparenti "Bush Go Home".

Medtem je kot odgovor na Bushevo turnejo njegov veliki nasprotnik venezuelski predsednik Hugo Chavez začel lastno "protiimperialistično" turnejo po soseščini. V soboto, ko bo Bush v urugvajski prestolnici Montevideo, bo imel Chavez tako protestno zborovanje na športnem stadionu v argentinski prestolnici Buenos Aires.

Energetsko zavezništvo
Ameriški predsednik, ki ga Južnoameričani nikoli niso imeli ravno v čislih, se je sešel z brazilskim predsednikom Luisom Inaciom Lulo da Silvo, s katerim sta sklenila energetsko zavezništvo na področju biogoriva etanol. To vključuje raziskave in promocijo biogoriv kot nadomestilo za nafto. V Braziliji etanol pridelujejo iz sladkornega trsa, v ZDA pa iz koruze. Obe državi skupaj ustvarita 72 odstotkov tega biogoriva na svetovnem trgu.

Protestnikom to ni bilo všeč, saj se bojijo, da bo Brazilija uničevala pragozd in nasade sladkornega trsa za pridobivanje etanola. Brazilija si sicer želi, da ZDA odstranijo carine na uvoz njihovega etanola. Po Bushevih besedah bo zmanjšanje odvisnosti od nafte pomagalo varnosti, gospodarstvu in okolju obeh držav. Brazilski predsednik je dejal, da je energetski sporazum priložnost za avtomobilsko industrijo, proizvodnjo goriva in človeštvo nasploh.

Protesti po vsej Latinski Ameriki
Protesti so potekali tudi v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico in kolumbijskem glavnem mestu Bogoti, kjer so se s policijo spopadli tudi študenti. Po drugi strani pa so iz Bele hiše zagotovili, da Bush uživa ob obisku cvetočih demokracij, kjer da sta svoboda govora in izražanja zakon.

Velikodušni Američani
Bush bo med šestdnevno turnejo obiskal še Urugvaj, Gvatemalo, Kolumbijo in Mehiko. Eden izmed namenov obiska je po njegovih besedah sporočiti prebivalcem v regiji, da je ameriški narod velikodušen in darežljiv. Bush meni, da se ZDA priznava premalo zaslug za njena prizadevanja za izboljšanje življenja ljudi.

K. S.

Bush nadaljuje obisk Latinske Amerike