Iranski predsednik si večkrat privošči kakšno zbadljivko na račun ameriškega kolega. Foto: EPA
Iranski predsednik si večkrat privošči kakšno zbadljivko na račun ameriškega kolega. Foto: EPA

"ZDA so v najhujšem obdobju v svoji zgodovini: spopadajo se z gospodarsko krizo, politično so v slepi ulici in celo evropski narodi sovražijo miselnost in pristop ZDA," je dejal Ahmadinedžad. "Modri ljudje na ameriškem političnem prizorišču se zavedajo, da bo potrebnih 20 let, da se popravijo napake in nenehne polomije Busheve administracije," je bil iranski predsednik med srečanjem s sirskim zunanjim ministrom Validom Al Moalemom (spet) piker na račun ameriškega predsednika Georgea Busha.

Čeprav doma Ahmadinedžad uporablja ostro retoriko do ZDA, pa je večkrat izrazil pripravljenost, da Iran po 28 letih diplomatske ohladitve s svojo zagrizeno sovražnico ponovno vzpostavi stike. Na novice, da bi lahko ZDA zaradi iranskega vztrajanja pri svojem programu bogatenja urana pripravljale napad na iranske jedrske objekte, se je odzval z besedami, da bo "kakršna koli nova pustolovščina ZDA pomenila propad ZDA".

Države v razvoju je pozval, da naj se združijo proti "pristranskemu" Varnostnemu svetu ZN-a, s katerim po njegovih besedah manipulirajo nekatere svetovne velesile.

T. V.