Fotografi pred policijskim kombijem z izgredniki. Foto: EPA
Fotografi pred policijskim kombijem z izgredniki. Foto: EPA
Cameron je na krizni seji nagovoril parlament. Foto: EPA
V Veliki Britaniji se razmere umirjajo

Britanski parlament se je včeraj sešel na izredni seji v zvezi z izgredi. Premier David Cameron je pred poslanci ostro obsodil nasilje, ob poslabšanja razmer pa napovedal tudi posredovanje vojske.
Ob tem je dejal še, da policija priznava, da je pri nemirih ubrala napačno taktiko. V izgredih naj bi nastalo za približno 228 milijonov evrov škode.

Cameron je za nemire delno okrivil družabni omrežji Facebook in Twitter, češ da je "prost pretok informacij" lahko včasih težava.
Cameronova vlada je že pozvala obe družabni spletni družabni omrežji, skupaj z izdelovalci BlackBerryja na sestanek, na katerem naj bi razpravljali o njihovi vlogi med izgredi.
Javna varnost pred vsem
"Vsi, ki so gledali ta grozljiva dejanja, bodo šokirani, kako so bila organizirana prek družabnih omrežij," je povedal Cameron med četrtkovim nagovorom parlamentu. "Prost pretok informacij je lahko uporabljen v dober namen. Vendar je lahko tudi uporabljen za zlo. In ko ljudje uporabljajo družabna omrežja za nasilje, jih moramo ustaviti."

Po Cameronovih besedah naj bi predstavniki vlade sodelovali z oblastmi, "da bi preučili, ali bi bilo dobro, da ljudem preprečimo komunikacijo po teh omrežjih, ko vemo, da načrtujejo nasilje, nemir in kriminalna dejanja".
"Svoboda govora je osrednjega pomena za našo demokracijo, ampak osrednjega pomena je tudi javna varnost," je še pristavil Cameron.

V Veliki Britaniji se razmere umirjajo