Foto:
Foto:
Ruski predsednik Vladimir Putin se je po srečanju z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Ilijevim posredno odzval na napad v Moskvi.
Reševalne akcije se zaključujejo.

Pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin Mashadova obtožil, da je odgovoren za krvavi napad. V napadu je po zadnjih podatkih 39 mrtvih, izveden pa je bil med največjo jutranjo gnečo, ko je bila podzemna železnica polna. Policija preiskuje možnost, da je bila bomba podtaknjena in da napad morda ni bil delo samomorilca.

Sožaje izrazila tudi Drnovšek in Rupel
Sožalje sta žrtvam napada izrazila slovenski predsednik Janez Drnovšek in zunanji minister Dimitrij Rupel. Svoje sožalje je Putinu izrazil tudi ameriški predsednik George Bush. Med drugimi so sožalne brzojavke v Moskvo poslali še tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Herve Ladsous, poljski zunanji minister Wlodzimier Cimoszewicz in turški zunanji minister Abdullah Gül.

Ilijev izrazil sožalje, Putin pozval k skupnem boju proti terorizmu
Ob srečanju z azerbajdžanskim predsednikom Ilijevom, ki je izrazil svoje obžalovanje ob napadu, se je oglasil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da se mora mednarodna skupnost skupaj bojevati proti terorizmu.

Na varnostnih posnetkih metrojske postaje v Moskvi naj bi opazili dva sumljiva človeka, ki bi v nahrbtniku lahko nosila eksploziv. Najmanj 120 ljudi naj bi bilo ranjenih. 21 od tistih, ki so v bolnišnici, je še v kritičnem stanju.

Najverjetneje je bila samomorilska napadalka Čečenka
Domnevna damomorilska napadalka, verjetno čečenska upornica, se je razstrelila okrog 6.40 po srednjeevropskem času na vlaku. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je imela bomba rušilno moč enega kilograma trinitrotoluena oziroma razstreliva TNT, v vlaku pa je ob tem izbruhnil hud požar.

Napad ob največji jutranji gneči
Napad so izvedli med največjo jutranjo gnečo, ko je bila podzemna železnica polna. Na prizorišče eksplozije je prišlo približno 50 reševalnih vozil. Policija je že začela iskati njenega domnevnega pomočnika - moškega, starega od 30 do 35 let "kavkaškega" videza, ki naj bi po izjavah očividca tik pred eksplozijo v bližini mesta nesreče dejal: "Doživeli bodo praznik."

Dolga pot do železniške postaje
Neka ženska, ki je bila na železnici, ko se je incident pripetil, je dejala, da je potnike takoj zajela panika, saj niso mogli odpreti vrat vagona, nato pa jim je pri tem pomagal sprevodnik. Do postaje so nato morali hoditi najmanj dva kilometra v popolni temi. Nesreča se je zgodila med podzemnima postajama Paveletska in Avtozovodska. Ena izmed njiju ni samo postaja podzemne železnice, temveč tudi železniška postaja.

Še šest tednov do ruskih predsedniških volitev
Eksplozija se je zgodila šest tednov pred ruskimi predsedniškimi volitvami, na katerih sedanji ruski vodja Vladimir Putin naj ne bi imel večjih problemov pri osvojitvi ponovnega mandata.