Kot je znano, v češkem jeziku dodajajo priimkom pri ženskah pripono -ova. Žena ali hči prevzameta priimek moža oz. očeta, ki mu dodajo pripono -ova, npr. Novakova, Kvitova, Valkova. Doslej so lahko Čehinje izpustile pripono -ova le v redkih izjemah, na primer če so imele tuje državljanstvo ali so živele s tujcem, poroča BBC.

Teniška igralka Petra Kvitova. Bo v prihodnje nastopala kot Petra Kvit? Foto: Reuters
Teniška igralka Petra Kvitova. Bo v prihodnje nastopala kot Petra Kvit? Foto: Reuters

Na predlog nekdanje pravosodne ministrice Helene Valkove so češki poslanci glasovali o ukinitvi dodajanja pripone -ova. Kot je dejala, je zdajšnja ureditev "nepravična in lahko vodi v absurdne položaje." V sosednji Slovaški, s katero je Češka tvorila skupno državo, je ženskam dovoljeno spremeniti priimek.

Za spremembo zakonodaje, ki bo omogočila, da ženska sama izbere, ali bo imela moško ali žensko obliko priimka, je glasovalo 91 poslancev, proti jih je bilo 33. Predlog, da bi z osebnih izkaznic odstranili navedbo spola, so poslanci zavrnili.

Član Piratske stranke Ondrej Profant, ki je podprl predlog zakona glede spremembe ženskih priimkov, je dejal, da je raziskava na praškem registru, o kateri je lani poročal praški radio, pokazala, da bi okoli 28 odstotkov žensk raje uporabljalo moško obliko priimka. Kot je še poročal radio, pa večina jezikoslovcev podpira zdajšnjo ureditev, za spremembo niso, ker ocenjujejo, da je ženska pripona pomembna v češki slovnici, sprememba pa bi lahko vodila v zmešnjavo.