Berlusconi je vsak dan tarča novih kritik zaradi svojega načina življenja. Foto: EPA
Berlusconi je vsak dan tarča novih kritik zaradi svojega načina življenja. Foto: EPA
Tarcisio Bertone
Bertone je bil do zdaj najvišji vatikanski uradnik, ki je kritiziral premierja. Foto: EPA

Papež je predstavnike oblasti kritiziral na srečanju z rimskimi policisti in čeprav ni z imenom omenil italijanskega premierja, je bilo jasno, da je imel v mislih prav njega, ko je dejal, da morajo državni uradniki "ponovno odkriti duhovne in moralne korenine".

"V našem svetu imamo vtis, da primanjkuje moralnega konsenza, zato temelji družbenega življenja ne morejo pravilno delovati," je dejal Benedikt XVI. in dodal, da je čedalje večja nevarnost, da posameznik "s svojo intuicijo in izkušnjami postane edina merska enota za osebno resnico in moralo".

Za več moralnosti
Berlusconija, ki se je znašel na udaru kritik zaradi domnevnih spolnih odnosov z mladoletno maroško prostitutko, je v četrtek že kritiziral vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi obtožb v zvezi s premierjem, in zatrdil, da zadevo skrbno spremljajo.

Bertone, ki velja za papeževo desno roko in drugega človeka Vatikana, je dejal, da Cerkev "vse, še posebej pa tiste, ki opravljajo javno službo, poziva, naj si prizadevajo za več moralnosti ter za večji občutek za pravičnost".

Po besedah Bertoneja so v Vatikanu zaskrbljeni nad posledicami, ki jih bodo imela poročila o Berlusconijevih škandalih na družine, mladino in prihodnje generacije.

Vodja italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco je napovedal, da bodo škofje v ponedeljek govorili o škandalu. Že prej so italijanski škofje dejali, da Berlusconijevi škandali škodujejo mednarodnemu ugledu Italije.

Velik vpliv Vatikana
Kritike Vatikana so izrednega pomena, saj ima ta še vedno izjemno velik političen vpliv v Italiji.

74-letni Berlusconi je pod veliki pritiski zaradi zahtev po odstopu, potem ko so ga milanski sodniki obtožili, da je plačeval za spolne odnose na zabavah v svoji vili. Sam zanika vse obtožbe in trdi, da so te plod zarote levičarskih sodnikov, da bi uničili njegovo politično kariero.

V zadnjih dveh letih, ko so na dan prihajala številna razkritja o razuzdanem življenju Berlusconija, je bil Vatikan pretežno tiho in ni hotel javno izraziti zgražanja, saj so bili mnogi v Cerkvi bolj zadovoljni z desno usmerjeno vlado na čelu Italije.