Premier Miro Cerar gosti češkega kolega Bohuslava Sobotko, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. Foto: AP
Premier Miro Cerar gosti češkega kolega Bohuslava Sobotko, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. Foto: AP

Premierja sta med drugim govorila o Luki Koper, sankcijah EU-ja proti Rusiji in sodelovanju Slovenije z Višegrajsko skupino.

Kot je na novinarski konferenci izpostavil Cerar, Češka in Slovenija dobro sodelujeta na različnih področjih. Posebej je izpostavil, da ga veseli interes čeških podjetij za privatizacijo v Sloveniji, in presodil, da imajo Čehi pri tem "resne namene". Kljub temu pa je podaril, da je sodelovanje mogoče še razširiti.

Uspešne češke naložbe
Sobotka, ki ga na obisku spremlja gospodarska delegacija, pa je spomnil, da so bile v Sloveniji v preteklosti že realizirane uspešne češke naložbe. Češka podjetja so prav tako izkazala interes za sodelovanje z Luko Koper in posodobitev železniških povezav s tem pristaniščem.

Krepitev sodelovanja s Slovenijo
Češki gost je Cerarju zatrdil, da je Češka, ki je del višegrajske četverice in bo poleti prevzela enoletno predsedovanje, pripravljena podpreti krepitev sodelovanja četverice s Slovenijo na področjih skupnega interesa. Cerar je izrazil veselje, da bo Slovenija vključena v srečanja Višegrajske skupine na ministrski ravni pri različnih temah. Slovenski politiki sicer na srečanjih s češkimi kolegi redno izpostavljajo pomen poglabljanja sodelovanja z višegrajsko četverico, ki jo poleg Češke sestavljajo še Madžarska, Poljska in Slovaška.

Premierja sta na pogovorih med drugim odprla še vprašanje gospodarskih sankcij, ki jih je EU zaradi krize v Ukrajini uvedel proti Rusiji. Slovenski premier je dejal, da državi upata na uspeh mirovnih dogovorov iz Minska, tako da bi potreba po teh sankcijah "počasi ugasnila". Čeprav sta oba izpostavila pomen enotnosti Unije, sta bila jasna, da sta proti še dodatnemu zaostrovanju sankcij.

Drugi dan obiska bolj sproščen
Drugi dan obiska češkega premierja, ki ga bo spremljala žena Olga, bo sicer bolj sproščen. Sledili bodo ogled Postojnske jame, obisk turistične kmetije in odprtje potujoče češke razstave Vojni fotografi v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Češki premier obiskal Slovenijo
Češki premier obiskal Slovenijo