Foto:
Foto:
Jirži Paroubek
Vodja socialdemokratov je najresnejši tekmec novega mandatarja. Foto: EPA

96 poslancev v 200-članskem parlamentu je vlado podprlo, 99 jih je glasovalo proti. Proti so glasovali opozicijski socialdemokrati in komunisti, ki imajo v parlamentu natančno polovico glasov, podporo vladi pa do odrekli tudi nekateri koalicijski poslanci iz vrst Ljudske stranke in Zeleni.

Na potezi predsednik Klaus
Češki politiki zdaj čakajo na odločitev predsednika Vaclava Klausa, ki lahko mandat še enkrat zaupa Topolanku ali pa predlaga drugega mandatarja. Če večine tudi tokrat ne bi bilo, bi naslednjega kandidata predlagal parlament, po tretjem neuspelem poskusu pa bi bila odprta pot za predčasne volitve.

Mogoče je tudi, da bo predsednik Klaus presodil, da večine ni mogoče oblikovati, in bo stranke skušal prepričati, da bi imenovali tehnično vlado, ki bi državo vodila le do predčasnih volitve. Po takšnem scenariju se je leta 1997 od mesta predsednika vlade poslovil tudi sam. Analitiki pa še vedno ne izključujejo velike koalicije in ne odpisujejo nekdanjega premierja, socialdemokrata Jiržija Paroubka, ki bi z veseljem poskusil znova priti na oblast.

Da so edini izhod iz politične krize predčasne volitve, je zdaj prepričanih že 62 odstotka Čehov.