Hugo Chavez je po objavi novice o nacionalizaciji takole odprl svetovno prvenstvo v softballu (ženskem bejzbolu), ki ga gosti Venezuela. Foto: Reuters
Hugo Chavez je po objavi novice o nacionalizaciji takole odprl svetovno prvenstvo v softballu (ženskem bejzbolu), ki ga gosti Venezuela. Foto: Reuters
Naftne ploščadi v zalivu Maracaibo
Leta 2009 je predsednik Chavez napovedal nov val nacionalizacij z namenom, da Venezuela pridobi 'energetsko suverenost'. Foto: EPA
Rafinerija v Orinocu
Z raziskavami v Orinocu so potrdili, da ima Venezuela tretje največje zaloge nafte na svetu, več jih imata le Savdska Arabija in Kanada. Foto: EPA

Enajst ploščadi je mirovalo že več mesecev, ker se je družba iz Oklahome zapletla v spor z državno naftno družbo PDVSA. Ker rešitve o višini nadomestila za izčrpano nafto ni bilo, sta se venezuelska vlada in ministrstvo za nafto odločila za nacionalizacijo celotne flote omenjene družbe. "Naftni minister" Rafael Ramirez je prepričan, da bodo že v dveh tednih obnovili proizvodnjo in s tem zmanjšali upad pri pridobivanju nafte, ki je prizadel državo konec leta 2008, ko se je začela svetovna gospodarska kriza.

Z zaprtjem želijo oslabiti Chaveza
"Skupina lasntnikov ploščadi se ni želela pogovarjati o davkih in storitvah PDVSA-ja in so rajši gledali, da njihove ploščadi in oprema mirujejo ter se kvarijo zaradi nedela. S tem so želeli oslabiti vlado Huga Chaveza. To je bilo še posebej očitno pri podjetju Helmerich & Payne," je Ramirez obrazložil ozadje državnega prevzema. Zasežena flota, za katero bo Venezuela izplačala odškodnino, je le delček od več sto ploščadi v zalivu Maracaibo, kjer načrpajo večino venezuelske nafte.

Velikani med lastniki naftnih ploščadi, kot sta Haliburton in Schlumberger, kljub morebitnim nasprotnim ameriškim interesom še naprej zgledno sodelujejo s Chavezovo vlado in PDVSA-jem, zaradi česar jim morebitna nacionalizacija ne grozi.

S krizo manj tudi naftnih dolarjev
55-letni Chavez si prizadeva v Venezueli izgraditi socialistično državo, pri čemer so nacionalizacije v naftni industriji del temeljnega načrta. Vseeno je pri tem nekdanji polkovnik previden in prevzema le tista podjetja, ki se z njim zapletejo v odprt spor, v preteklosti pa je velike uspehe dosegal tudi s pogajanji. Tako je leta 2007 prepričal več svetovnih multinacionalk, kot so BP in Shell, da v orinoškem naftnem bazenu sprejmejo manjšinski delež, čeprav so izgradile večino infrastrukture za pridobivanje nafte. Do izbruha finančne krize je Venezuela za nacionalizirana podjetja izplačevala poštene odškodnine, v zadnjem letu in pol pa država ne izplačuje več rednih obrokov, zaradi česar ga tožita ConocoPhillips in Exxon Mobil.

Slaba gospodarska forma Venezuele
Padec proizvodnje in s tem manjši priliv naftnih dolarjev se pozna v gospodarstvu, ki je v recesiji. Venezuela se spopada z največjim upadom proizvodnje in BDP-ja v Južni Ameriki. Z grožnjo nacionalizacije se spopada tudi ameriški koncern Polar, ki je največji predelovalec hrane in pivovar v 30-milijonski državi ter naj bi aktivno podpiral opozicijo.

Nacionalizacija - predvolilni manever?
Poznavalci ocenjujejo, da gre za strategijo, s katero bi si Chavez utrdil podporo med prebivalstvom. Chaveza, ki je na oblasti že enajsto leto, in njegovo vladajočo Združeno socialistično stranko jeseni čakajo parlamentarne volitve.

Ogromne zaloge nafte
Venezuela je članica združenja naftnih proizvajalk OPEC in je z okoli 2 milijonoma sodčkov izčrpane nafte med največjimi proizvajalkami "črnega zlata" na svetu. Zaradi odkritja nafte v Orinocu so se ocenjene naftne rezerve zvišale na 172 milijard sodčkov, s čimer so za Savdsko Arabijo in Kanado tretje največje na svetu. Poleg tega ameriški USGS ocenjuje, da je v Venezueli za več kot 500 milijard sodčkov nafte v naftnih skrilavcih oz. bitumenskem pesku.