Foto:
Foto:
Iranski predsednik Mohamed Hatami v švicarskem Davosu.
Na protestih v mestu Coire 1.200 ljudi.

Z nasilnimi ideologijami se je treba spopasti pri koreninah, je dejal Cheney. Demokracijo je treba uvesti po vsem azijskem Srednjem vzhodu.

Ideologijam nasilja se je treba zoperstaviti z vzpodbujanjem demokracije - če diplomatska prizadevanja niso dovolj za poraz terorizma, potem morajo biti države pripravljene poseči tudi po vojaški sili. Dodal je še, da morajo ZDA in Evropa skupaj pritisniti na iransko vlado, naj spoštuje voljo ljudstva. Skupaj naj bi rešili tudi izraelsko-palestinski spor.

Lani ozračje do ZDA hladnejše
Cheney je z milejšim besednjakom skušal popraviti nesporazume med ZDA in Evropo, do katerih je prišlo zaradi ameriške odločitve za napad na Irak. Poleg tega tudi ni imel tako nasprotujočega občinstva kot lani ameriški državni sekretar Colin Powell. Ta je skušal državnike in gospodarstvenike tedaj prepričati o nujnosti ameriškega posredovanja v Iraku, saj naj bi ta imel orožje za množično uničevanje. Mnogo jih je tudi prepričal, orožja pa še niso našli.

Hatami zahteva revizijo odločitve sveta varuhov
Iranski predsednik Mohamed Hatami in predsednik iranskega parlamenta Mehdi Karubi sta v skupnem sporočilu zahtevala revizijo odločitev, s katerimi je iranski svet varuhov nekaterim
reformističnim kandidatom prepovedal sodelovanje na volitvah. Ob tem sta Hatami in Karubi zahtevala tudi pravične in svobodne volitve.

Hatami in Karubi sta tudi zanikala navedbe predsednika sveta varuhov Ahmada Zanatija, da med svetom varuhov in njima ni različnih mnenj.

Mušaraf: Več mirovnih sil v Afganistan
Ob Svetovnem gospodarskem vrhu v Davosu pa je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf dejal, da bi bilo treba mirovne sile v Afganistanu najmanj podvojiti. To bi pomenilo, da se število mednarodnih mirovnih sil za podporo poveča s sedanjih 16.000 na najmanj 30.000. Razporediti bi jih morali po vseh vplivnih območjih, kjer vladajo lokalni vojaški poveljniki s svojimi milicami.

Na protestu proti forumu okrog 1.200 ljudi
Na protestih proti Svetovnemu gospodarskemu forumu v Davosu je v švicarskem mestu Coire protestiralo okrog 1.200 ljudi. Med udeleženci shoda je bilo tudi okoli 50 zamaskiranih pripadnikov protiglobalizacijskih skupin.

Položaj je sicer stabilen, varnostni ukrepi pa izredno strogi, saj se želijo švicarske oblasti izogniti izgredom, podobnim tistim, ki so razdejali središče Züricha pred enim in Berna pred dvema letoma.