Christchurch si še ni opomogel od uničujočega februarskega potresa, pa ga je že prizadel niz novih potresnih sunkov. Foto: EPA
Christchurch si še ni opomogel od uničujočega februarskega potresa, pa ga je že prizadel niz novih potresnih sunkov. Foto: EPA

Najmočnejši potres, ki je stresel drugo največje mesto v državi, je imel moč 6. stopnje po Richterjevi lestvici, pred tem pa so mesto stresli sunek z močjo 5,5 stopnje po Richterjevi lestvici in dva šibkejša potresa. Središče potresa z magnitudo 5,5 je bilo na globini 11 kilometrov in deset kilometrov vzhodno od Christchurcha, potresni sunek z močjo 6. stopnje pa so zaznali deset kilometrov jugovzhodno od mesta na globini devet kilometrov.

Novozelandski premier John Key je povedal, da je po potresih brez elektrike ostalo približno 6.000 gospodinjstev, popokale so številne vodovodne cevi, v potresu pa je bilo poškodovanih tudi nekaj stavb. V potresnih sunkih je bilo poškodovanih deset ljudi, ki so jih poškodovali deli stavb, ki so padali na ulice.

V potresu februarja umrlo 181 ljudi
Christchurch si še vedno ni povsem opomogel od silovitega potresa, ki je mesto z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici stresel februarja letos. Potres je povzročil veliko škodo, umrlo pa je 181 ljudi. Premier Key je ob ponovnem tresenju tal zagotovil, da najnovejši potres ne bo na nikakršen način oslabil zavezanosti vlade k obnovi Christchurcha in njegove okolice.

Čilski vulkan prizemljil številna letala
Za dodatno vznemirjenje na območju je že v nedeljo poskrbel čilski vulkan, saj je avstralski letalski prevoznik Qantas zaradi vulkanskega pepela, ki ga je prineslo do Avstralije in Nove Zelandije, za nekaj časa odpovedal več notranjih letov.

Na tleh so ostala vsa letala, ki so letela na in iz jugovzhodnega otoka Tasmanija, ter letala v novozelandskih mestih Christchurch, Queenstown in Wellington. Pozneje je družba odpovedi uvedla še za Melbourne in Auckland. Odpovedi so prizadele okoli 30.000 ljudi, Qantas pa je nekaj letov danes že ponovno vzpostavil.