Oblasti se bojijo, da bo terjal še več žrtev, saj z več kot 4500 ljudmi še vedno niso vzpostavili stika, je med obiskom najbolj prizadete regije Hawkes Bay povedal novozelandski premier Chris Hipkins.

Povedal je, da so razmere v regiji zelo težke, v mestu Napier ni elektrike, evakuacijska središča pa so polna. Močno prizadeta je tudi vinorodna dolina Esk, v kateri so blato in narasle vode uničili letino in hiše, poroča lokalni časnik New Zealand Herald.

Iz te doline so danes prispele vesti o smrti dveletne deklice, ki so jo odnesle narasle vode. Ponoči pa so poročali o smrti še enega gasilca, ki ga je med reševanjem zasul zemeljski plaz blizu Aucklanda.

Premier Hipkins je dejal, da je imela možnost sam videti, kako velik vpliv bo imel ciklon na državo. Ocenil je, da bo celotna država njegove posledice čutila še kar nekaj časa.

Regija Hawkes Bay, ki leži na vzhodni obali Severnega otoka, je namreč s številnimi sadovnjaki in kmetijami pomemben vir hrane za otoško državo. Premier je opozoril, da se morajo zaradi posledic ciklona pripraviti na motnje pri oskrbi s hrano. "S posledicami tega ciklona se bomo spopadali kar nekaj časa," je dejal in dodal, da še ne more oceniti obsega nalog, ki so pred njimi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zaradi ciklona so na Severnem otoku izvedli obsežne evakuacije prebivalcev s prizadetih območij, poročajo o izpadih električne energije ter škodi na nepremičninah in infrastrukturi. Ponekod so že šest dni brez elektrike ter telekomunikacijskih in internetnih povezav. Hipkins je povedal, da je 62.000 gospodinjstev še vedno brez elektrike.

Evakuacije zaradi strahu pred zemeljskimi plazovi potekajo tudi danes.

Reševalne službe so resno zaskrbljene, da bi ciklon lahko zahteval še več življenj. Ker so zaradi obsežnih poplav odrezani od sveta, z več kot 4500 ljudmi namreč še niso vzpostavili stika. Pri iskanju pogrešanih uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva, od danes pa reševalcem pomaga tudi ekipa iz Avstralije.

V Hawkes Bay je prispela tudi ladja s 26 tonami zalog, vojska pa je vzpostavila poveljstvo v sedežu te regije, mestu Napier, še poroča New Zealand Herald.