Ognjenik Puyehue je junija izbruhnil po več kot pol stoletja. Foto: EPA
Ognjenik Puyehue je junija izbruhnil po več kot pol stoletja. Foto: EPA

Ognjenik Puyehue je izbruhnil že junija in od tedaj je bil zaradi ognjeniškega pepela že večkrat moten letalski promet v Južni Ameriki. Tokrat je veter vulkanski pepel odnesel vse do Buenos Airesa, kjer je zagrenil življenje številnim potnikom, ki so morali zaradi pepela ostati na tleh.

Letalske oblasti so odpovedale številne mednarodne polete v ZDA, Peru in Brazilijo. "Vulkanski oblak mora izginiti, preden bodo lahko letala znova nemoteno vzletala in pristajala na obeh letališčih v Buenos Airesu" je sporočil argentinski minister za promet Juan Pablo Schiavi.

Več letov je bilo zaradi ognjeniškega pepela odpovedanih tudi v urugvajskem glavnem mestu Montevideo, kjer je bil moten predvsem promet v Čile, Argentino in Brazilijo.

Čilski ognjenik izbruhnil po več kot pol stoletja
Zaradi ognjenika Puyehue v Andih, ki je junija izbruhnil po več kot pol stoletja nedejavnosti, je bil v zadnjih mesecih večkrat moten letalski promet v tistem delu sveta. Letališča v Buenos Airesu, Montevideu ter v Avstraliji in Novi Zelandiji so bila že večkrat ohromljena, saj so morala zaradi nevarnega vulkanskega prahu odpovedati številne polete.