Čeprav italijanska javnost krivce za posilstva večinoma išče med tujimi priseljenci, pa podatki kažejo, da jih 90 odstotkov zagrešijo domačini, večinoma partnerji. Foto: EPA
Čeprav italijanska javnost krivce za posilstva večinoma išče med tujimi priseljenci, pa podatki kažejo, da jih 90 odstotkov zagrešijo domačini, večinoma partnerji. Foto: EPA
Poleg policistov bodo ulice italijanskih mest po novem lahko varovali tudi prostovoljci. Foto: EPA
Italija strožje nad posiljevalce

Po podatkih italijanske vlade se je število posilstev lani zmanjšalo, vendar so javnost razburila tri odmevna posilstva konec prejšnjega tedna v Rimu, Milanu in Bologni.

V prestolnici je bilo posiljeno 14-letno dekle, storilca pa naj bi prihajala iz vzhodne Evrope. V Milanu je neki priseljenec iz severne Afrike posilil 21-letno Bolivijko, medtem ko je v Bologni 15-letno dekle posilil Tunizijec, ki so ga pred kratkim izpustili iz zapora.

Ker so bili za številna posilstva v zadnjem času domnevno krivi tujci, med katerimi pri osumljencih izstopajo predvsem romunski državljani, se je vlada odločila strožje kaznovati tudi nezakonito priseljevanje.

S sprejetim osnutkom zakona bi se z dva na šest mesecev povečal čas bivanja nezakonitih priseljencev v sprejemnih centrih, s tem pa bi Italija lahko "zagotovila vrnitev v domovino vseh tistih, ki bivajo v centrih za priseljence".

Vlada je med drugim predlagala uvedbo zaporne kazni in ne samo hišnega pripora za obtožene spolnega nasilja ter brezplačno pravno pomoč žrtvam posilstev. Ob sprejetju zakona v parlamentu bo tudi zalezovanje kmalu postalo kaznivo dejanje z zagroženo zaporno kaznijo od šest mesecev do štiri leta.

Domačini bodo lahko nadzorovali ulice
V nekaterih krajih so se domačini na posilstva odzvali z ustanavljanjem skupin, ki so zakon vzele v svoje roke in začele patruljirati po ulicah. Zdaj je vlada predlagala okvirna pravila za civilne patrulje z neoboroženimi prostovoljci, ki bodo skrbeli za varnost na ulicah. Prednost pri članstvu v teh skupinah bodo imeli upokojeni policisti in vojaški uslužbenci.

Civilne straže bodo "oborožene" samo s prenosnimi telefoni in z radijskimi oddajniki, prek katerih bodo varnostne organe obveščali o incidentih. Po besedah notranjega ministra Roberta Maronija naj bi "združenja meščanov" pod vodstvom župana in na podlagi "natančnih in dobro opredeljenih pravil" nadzorovale ozemlje, da bi "preprečila kazniva dejanja in zatrla kriminal".

Kritiki oblikovanja civilnih straž menijo, da bodo te uzakonile ksenofobijo in obračunavanje z osumljenci mimo zakona. Vatikan opozarja pred ukrepi, ki bi nedolžne tujce spremenili v pripravne "grešne kozle".

G. V.

Italija strožje nad posiljevalce