Ibarretxe je pojasnjuje, da Baskija ne more tožiti Španije, lahko pa to storijo posamezniki. Foto: EPA
Ibarretxe je pojasnjuje, da Baskija ne more tožiti Španije, lahko pa to storijo posamezniki. Foto: EPA

Ta bi moral potekati 25. oktobra, baskovska vlada pa bi tožbo vložila na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Španska vlada je namreč na ustavno sodišče vložila tožbo proti referendumu, s čimer je tudi preprečila njegovo izvedbo do razsodbe. Sodišče ima za razsodbo pet mesecev časa. Če do 15. septembra ne bo presodilo, referendum na napovedan datum ne bo mogoč.

Prebivalci Baskije z volilno pravico bi se na referendumu odločali o tem, ali želijo dogovor o končanju nasilja Ete, če bi ta izrazila pripravljenost na odložitev orožja, in o tem, ali se strinjajo, da baskovske politične stranke začnejo pogovore o prihodnosti Baskije. Če bi omenjeni referendum dobil potrebno podporo, bi lahko Baski o odcepitvi odločali leta 2010.

Ibarretxe je pojasnil, da baskovska vlada ne more tožiti Španije, saj je Baskija z 2,1 milijona prebivalcev del države, lahko pa to storijo posamični člani vlade. Po njegovih besedah bi odprta razprava o vseh možnostih, vključno z neodvisnostjo, pomagala rešiti vprašanje baskovske separatistične organizacije Eta, ki je v štirih desetletjih boja za neodvisnost Baskije ubila več kot 820 ljudi.

M. R.