Clintonova je Izrael grajala zaradi napovedane gradnje novih naselbin, a mu hkrati zatrdila, da so ZDA predane njegovi varnosti. Foto: Reuters
Clintonova je Izrael grajala zaradi napovedane gradnje novih naselbin, a mu hkrati zatrdila, da so ZDA predane njegovi varnosti. Foto: Reuters
Beitar Ilit
V več kot 100 naselbinah, ki jih je Izrael zgradil na zasedenih ozemljih od vojne leta 1967, živi okoli pol milijona Judov. Foto: Reuters

Državna sekretarka ZDA je v nagovoru vplivnemu ameriškemu proizraelskemu lobističnemu združenju Aipac izpostavila, da bo Washington nadaljeval prizadevanja za nov krog sankcij Združenih narodov proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

"Nestrinjanja bi lahko kdo želel izkoristiti"
Clintonova je ponovila ostro kritiko Bele hiše na račun Izraela zaradi njegove namere, da bo gradil 1.600 novih judovskih domov v Vzhodnem Jeruzalemu. Načrt Izraela je označila za oviro poskusom ZDA, da bi Izraelce in Palestince znova posedla za skupno pogajalsko mizo. Načrt "razkriva nestrinjanja med Izraelom in ZDA, ki bi jih drugi v regiji morda želeli izkoristiti", je še dodala. Kot bo dejala, morajo ZDA kot prijateljica Izraelu povedati resnico, ko bo to na mestu, pa mu bodo izkazale zaupanje.

Vprašanje gradnje novih judovskih naselbin je poslabšalo odnose med ZDA in njeno najtesnejšo zaveznico na Bližnjem vzhodu, Palestinci pa so sporočili, da ne bodo sodelovali na morebitnih mirovnih pogovorih, če Izrael ne bo odpovedal gradnje.

"Status quo je nevzdržen"
Državna sekretarka je poudarila, da je status quo med Izraelom in Palestinci nevzdržen in da bo "dinamika demografije, ideologije in tehnologije" sčasoma izsilila politične spremembe. "Obstaja druga pot. Pot proti varnosti in blaginji za celotno regijo. Za to pa bodo morale vse strani, tudi Izrael, sprejeti nekatere težke, a nujne odločitve," je dodala.

Clintonova se bo sestala z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki je dopotoval na obisk v Washington. Tudi Netanjahu bo nagovoril Aipac, v torek pa naj bi se sestal s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Netanjahu ne popušča
Netanjahu je po sporu z ZDA zaradi napovedanih gradenj predlagal niz ukrepov, ki bi obudili zaupanje, a poudaril, da se Izrael ne bo odpovedal pravici do gradnje judovskih naselbin okoli Jeruzalema.

Mitchell poziva k zadržanosti
Na Bližnji vzhod je znova odpotoval posebni ameriški poslanec George Mitchell, ki si prizadeva spodbuditi neposredne pogovore med sprtima stranema. Po srečanju v Amanu s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in jordanskim kraljem Abdulahom II. je Izraelce in Palestince pozval k zadržanosti, ki da je nujno potrebna, da bi lahko dosegli napredek v prizadevanjih za zbližanje izraelske in palestinske strani.

"Obe strani pozivamo k zadržanosti. Sedaj potrebujemo obdobje miru, v katerem bomo lahko naredili korak naprej v prizadevanjih, ki smo si jih zadali," je dejal Mitchell po srečanju z Abasom, ki v Jordaniji okreva po padcu.