Ambicije ZDA na afriški celini zagotovo niso skrivnost, saj ima Afrika kar nekaj naravnih surovin, kot je, recimo, nafta, ki bi svetovno velesilo lahko še kako zanimala. Foto: EPA
Ambicije ZDA na afriški celini zagotovo niso skrivnost, saj ima Afrika kar nekaj naravnih surovin, kot je, recimo, nafta, ki bi svetovno velesilo lahko še kako zanimala. Foto: EPA

Kot so še sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva, želijo ZDA prispevati tudi k varnosti in spodbujanju miru na tej nemirni celini. Tega po besedah ameriškega predsednika Baracka Obamo kalita predvsem mednarodna teroristična mreža Al Kaida in kitajska gospodarska ofenziva.

Načrti ZDA na afriški celini zagotovo niso skrivnost, saj ima Afrika kar nekaj naravnih surovin, kot je, recimo, nafta, ki bi svetovno velesilo lahko še kako zanimala. Tako tudi ni presenetljivo, da bo Clintonova obiskala najmlajšo državo na svetu Južni Sudan, ki je svojo neodvisnost razglasila pred letom dni, vse od takrat pa se napetosti s severno sosedo zaostrujejo.
Gospodarstvo Južnega Sudana sloni predvsem na nafti
Okoli 75 odstotkov vseh najdišč nafte v nekdanji skupni državi je ravno v Južnem Sudanu, rafinerije in naftovodi do Rdečega morja pa so v Sudanu. Pri izvozu nafte je tako Džuba povsem odvisna od Kartuma, nafte pa ne črpa od začetka leta zaradi spora s Kartumom glede pristojbin za uporabo plinovodov. Če ne bo kmalu začela črpati nafte, bi po predvidevanjih nekaterih lahko sledil kolaps gospodarstva, kar pa Džuba zanika.
Združeni narodi so dali sprtima sosedama čas do 2. avgusta letos, da med rešita vprašanje meje, naftnih nahajališč, cestnin in razdelitve državnega dolga, ki je konec leta 2010 znašal 36 milijard dolarjev. Če jima do omenjenega datuma ne bo uspelo zgladiti sporov, so Združeni narodi zagrozili s sankcijami.
Clintonova se bo sešla tudi z južnosudanskim predsednikom Salvo Kiirom, ki mu bo izrazila podporo pri pogajanjih s Sudanom o vprašanjih varnosti, državljanstva in nafte.
Turnejo bo končala v Južnoafriški republiki
Ameriška državna sekretarka bo sicer 11-dnevno turnejo začela v Senegalu, kjer se bo sešla s predsednikom Mackyjem Sallom in tudi nagovorila ljudstvo. Poleg že omenjenega Južnega Sudana bo, kljub izbruhu virusa ebole, obiskala Ugando. Slednil bo obisk Kenije in Malavija. Zadnja postaja njene afriške turneje bo Južnoafriška republika, kjer bo ministrico spremljala močna gospodarska delegacija.