Južna in Severna Koreja sta tehnično še zmeraj v vojni, ki se je sicer končala že leta 1953. Foto: EPA
Južna in Severna Koreja sta tehnično še zmeraj v vojni, ki se je sicer končala že leta 1953. Foto: EPA

Clintonova je Južno Korejo obiskala, potem ko je ta pretrgala vse stike s severno sosedo, ki je glede na izsledke mednarodne preiskave odgovorna za potopitev južnokorejske vojaške ladje konec marca, ko je umrlo 46 mornarjev. Seul je tudi napovedal, da bo incident v Rumenem morju prijavil Varnostnemu svetu ZN-a.

Na ukrepe Južne Koreje se je Pjongjang odzval z napovedjo prekinitve vseh odnosov. Severnokorejska vojska je tako zagrozila, da bo južni sosedi zaprla dostop do skupnega industrijskega parka Kaesong, če bo ta, kot je napovedala, začela predvajati propagandna sporočila po velikih zvočnikih, ki so nameščeni ob najbolj zastraženi meji na svetu.

V torek je Severna Koreja sporočila, da zaradi obtožb Seula prekinja vse povezave z Južno Korejo, zato je njenim ladjam in letalom prepovedala vstop v svoje ozemeljske vode in zračni prostor. Iz Pjongjanga so še sporočili, da bodo odnosi med sosedama zaostreni, vse dokler bo v Seulu na oblasti predsednik Li Mjung Bak.

Clintonova upa na pritisk Kitajske
Medtem je na obisk v Seul prispela ameriška državna sekretarka Clintonova, ki je mednarodno skupnost pozvala, da se odzove na krizo, ki je nastala s potopitvijo južnokorejske ladje. Poudarila je, da ogromni dokazi za vpletenost Severne Koreje v incident.

Clintonova je namenila poziv tudi Kitajski, da naj Severno Korejo prepriča, da spremeni smer. Kitajska, največja zaveznica severnokorejskega komunističnega režima, ki ni podprla izsledkov mednarodne preiskave, je samo pozvala k miru in dialogu.