Obama in Hu sta pogovore označila kot zelo uspešne, s tokratnim Hujevim obiskom pa je veliko pridobilo tudi ameriško gospodarstvo. Foto: EPA
Obama in Hu sta pogovore označila kot zelo uspešne, s tokratnim Hujevim obiskom pa je veliko pridobilo tudi ameriško gospodarstvo. Foto: EPA
Michelle Obama, Hu Džintao in Barack Obama
Zakonca Obama sta svojega gosta na državniški večerji sprejela z vsemi častmi. Foto: EPA
Večerja
Med gosti na večerji so bili tudi nekdanja predsednika Jimmy Carter in Bill Clinton s soprogama, nekdanji državni sekretarji George Scultz, Madeleine Albright in Henry Kissinger ter več kongresnikov in članov administracije, ki so kitajskega rodu. Foto: EPA
Večerja
"Ameriško večerjo", ki so si jo zaželeli kitajski gostje, je pripravila glavna kuharica Bele hiše Criseta Comerford, pripravila pa je solato s hruškami in kozjim sirom, jastoga iz države Maine, korenčke in gobice, goveji zrezek s čebulo, krompirjem in špinačo, jabolčno pito in sladoled. Foto: EPA

Hu se mudi na štiridnevnem obisku ZDA. Po mnenju strokovnjakov je to najpomembnejše srečanje voditeljev velesil po obisku Deng Šjaopinga pred 30 leti. V sredo ga je v Beli hiši sprejel ameriški predsednik Barack Obama in oba sta se na pogovorih v Beli hiši zavzela za nadaljnje izboljšanje odnosov med državama in za boljše sodelovanje na gospodarskem področju. Dotaknila sta se tudi veliko bolj neprijetnih tem, kot so valutna politika in človekove pravice.

Kitajski predsednik je povedal, da je Kitajska na področju človekovih pravic naredila že velik korak naprej, ki so ga priznali tudi v svetu, a da je pred to svetovno velesilo še ogromno dela. Obama je ob tem dodal, da so razlike na področju človekovih pravic med državama opazne in da so bile že večkrat "predmet spora in napetosti" med ZDA in Kitajsko, vendar je mogoče opaziti kitajski napredek k miru, ki je pozitiven tudi za ZDA.

Obama: Pozdravljamo kitajske pravice
"Verjamem, da je del človekovih pravic tudi to, da lahko ljudje zaslužijo dovolj denarja, da lahko preživijo, da imajo dovolj hrane, da imajo streho nad glavo in da imajo elektriko," je povedal Obama in ob tem dodal: "Pozdravljamo kitajske pravice". "Poskrbeti hočemo, da bo razvoj Kitajske potekal tako, da bo spoštovala mednarodne zakone in pravila, ki bodo okrepili svetovni mir in varnost in ki ne bo vir sporov na območju ali po svetu," je še povedal ameriški gostitelj.

Hu je ob tem dodal, da je Kitajska pripravljena na nadaljevanje dialoga o človekovih pravicah na podlagi medsebojnega spoštovanja in nevmešavanja v kitajske notranje zadeve. "Kitajska je država v razvoju z ogromnim prebivalstvom in država v razvoju, ki je pred ključnim delom reform," je dejal Hu in dodal, da je pred Kitajsko ogromno izzivov na področju družbenega in gospodarskega razvoja. "Kitajsko čaka na področju človekovih pravic še veliko dela," je povedal kitajski predsednik in predsednik kitajske komunistične stranke.

Sodelovanje je dobro za obe državi
"Čeprav med našima državama obstajajo nekatere razlike na področju človekovih pravic, lahko še vedno sodelujemo na drugih ključnih področjih," je povedal Obama. Sogovornika sta se ob tem strinjala, da bodo tako ZDA kot Kitajska bolj napredovale in bodo varnejše, če bodo sodelovale. Ob tem je Hu dodal, da mora sodelovanje temeljiti na medsebojnem spoštovanju in da morata državi sprejemati in spoštovati razvojne načrte ene in druge.

Hujev obisk je bil zelo pozitiven tudi za ameriško gospodarstvo, saj so ZDA s Kitajsko podpisale več dogovorov o gospodarskem sodelovanju na različnih področjih, ki so vredni 45 milijard dolarjev in ki bodo v ZDA ustvarili kar 200.000 novih delovnih mest. Velik del dogovora, 19 milijard dolarjev, je namenjen kitajskemu nakupu 200 Boeingovih letal.

Zakonca Obama Huja gostila na državniški večerji
Ameriški predsednik Barack Obama je kitajskega predsednika v Beli hiši sprejel z vsemi državniškimi častmi, s soprogo Michelle pa sta njemu v čast priredila tudi državniško večerjo. Na večerji, ki je bila po poročanju tujih medijev "tipično ameriška", so kitajskemu gostu postregli z jastogom iz Maina in jabolčno pito, udeležilo pa se je je približno 220 gostov iz sveta politike, gospodarstva, medijev in zabave.

Med večerjo, ki je bila prva državniška večerja za predsednika Kitajske v Beli hiši po 13 letih, je Hu nazdravil svojima gostiteljema in dejal, da dobri odnosi med dvema svetovnima velesilama prinašajo več izzivov, dolžnosti in odgovornosti kot kadar koli prej v zgodovini.

Obama je na večerji povedal, da se tokrat srečujeta "najstarejša demokracija na svetu in ena najstarejših civilizacij na svetu", poudaril pa je, da so trgovinske vezi med državama stare 200 let, ter izpostavil sodelovanje med drugo svetovno vojno in delo kitajskih priseljencev pri graditvi ZDA.

O človekovih pravicah na večerji ni bilo govora, a je Bela hiša poskrbela za sporočilo kitajskemu gostu, saj je na večerjo povabila direktorja človekoljubne organizacije Human Rights Watch Kena Rotha in kolumnista New York Timesa Nicholasa Kristofa, ki je za pokrivanje pokola na Trgu nebeškega miru dobil Pulitzerjevo nagrado.

Četrtek na Kapitolu, petek v Chicagu
Obama je Hujev obisk v ZDA, ki se je začel v torek zvečer in se bo končal v petek, označil kot temelje za najmanj 30 let dobrega sodelovanja med državama. V četrtek Huja čaka obisk Kapitola, kjer se bo srečal z demokratskimi in republikanskimi predstavniki ameriškega kongresa, zvečer pa bo odpotoval v Chicago, kjer bo z obiskom enega izmed kitajskih podjetij svoj obisk v ZDA v petek tudi končal.