Parlamentarne volitve naj ne bi prinesle spremembe oblasti. Na fotografiji je dolgoletni premier Milo Đukanović. Foto: EPA
Parlamentarne volitve naj ne bi prinesle spremembe oblasti. Na fotografiji je dolgoletni premier Milo Đukanović. Foto: EPA

Rok za podpis volilnega imenika je potekel preteklo noč, poročajo črnogorski mediji, minister pa ga je zavrnil v znak protesta proti premestitvi volišč.

Danilović sicer prihaja iz vrst opozicije, vodenje notranjega ministrstva pa je prevzel maja. Pojasnil je, da volitev ne želi preprečiti, a svoj podpis mora spoštovati, na spletu poroča črnogorska radiotelevizija.

Minister tako protestira, ker so premestili volišča za skoraj petino volilnih upravičencev. Več kot 100.000 od skupaj 529.000 volivcev in volivk zato na volilno nedeljo svojih glasov ne bi moglo oddati na voliščih, na katera so prihajali doslej. Odločitev o premestitvi volišč so sprejeli šele pred kratkim in brez obrazložitve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Danilović je še povedal, da bo nepodpisan odlok odnesel na sejo vlade. "Vsak pravni problem ima rešitev, torej tudi ta," je po poročanju črnogorske radiotelevizije povedal Danilović.

Možnost manipulacij?
Na vprašanje volišč je že pred ministrom opozorila nevladna organizacija Mans, ki v njihovi premestitvi vidi možnost manipulacij z volilnimi glasovi. Poleg tega naj številni volivci in volivke sploh ne bi vedeli, na katerih voliščih lahko oddajo glas, so še sporočili v Mansu.

Glede na javnomnenjske raziskave se sicer na prihajajočih volitvah v Črni gori ne obeta sprememba oblasti. Že od leta 1991 vladajoča Demokratska stranka socialistov premierja Mila Đukanovića je namreč v anketah v jasnem vodstvu pred opozicijo, a naj ne bi dosegla absolutne večine.