Davčne oaze, ki ne bodo sodelovale, bodo v prihodnje deležne ostrih sankcij. Foto: EPA
Davčne oaze, ki ne bodo sodelovale, bodo v prihodnje deležne ostrih sankcij. Foto: EPA
Ameriški predsednik Obama je napovedal vnovično snidenje voditeljev G-20 v bližnji prihodnosti. Foto: EPA

Te države se po navedbah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj niso zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu. Poleg tega je organizacija objavila še seznam 38 davčnih zakonodaj, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a za zdaj še niso v večjem merilu uvedle ustreznih. Seznam je razdeljen na dva dela t. i. davčne oaze in druge finančne centre. Na njem so med drugim tudi Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Lichtenstein, Luksemburg, Monako, Singapur, Švica in Bahami.

Poleg tega je OECD objavil še tretji seznam, na katerem je 40 davčnih zakonodaj, ki so v veliki meri uvedle mednarodno dogovorjen davčni standard. Med njimi so Velika Britanija, Italija, Kitajska, Japonska, Francija, Nemčija, Rusija in ZDA. Slovenije ni na nobenem od seznamov.

Kot je znano, so se voditelji skupine najbolj razvitih držav in najhitreje rastočih gospodarstev G-20 na vrhu v Londonu dogovorili za številne ukrepe za boj proti svetovni finančni in gospodarski krizi: med drugim bodo Mednarodnemu denarnemu skladu in drugim finančnim ustanovam namenili 1.000 milijard dolarjev.

Britanski premier Gordon Brown je še dejal, da so voditelji sklenili tudi, da bodo ustanovili novo telo, ki bo za finančno stabilnost skrbelo tako, da bo krepilo čezmejno sodelovanje, da bo gospodarstvo opozarjalo na tveganja in skupaj z IMF-om zagotovilo sistem zgodnjega obveščanja o tveganjih, ki bi lahko privedla do nove krize.

Brown: Bančna tajnost se mora končati
Boj proti davčnim oazam je zelo goreče zagovarjal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je bil ob koncu zadovoljen z odločitvijo o kaznih in črnem seznamu za tiste države, ki nočejo sodelovati v boju proti utajam, poroča iz Londona dopisnica RTV Slovenija Meta Dragolič. Kot je zatrjeval Sarkozy, to pomeni konec davčnih oaz in bančne skrivnosti, kar je potrdil tudi Brown. "Dogovorili smo se, da bo konec davčnih oaz, ki ne ponudijo podatkov na zahtevo. Bančna tajnost iz preteklosti se mora končati."

Mednarodno dogovorjeni davčni standard je razvil OECD v sodelovanju z državami nečlanicam. Standard predvideva izmenjavo informacij na zahtevo v vseh davčnih zadevah za namen vodenja in uveljavljenja domače davčne zakonodaje.

K. T.