Foruma se udeležuje okoli 2.500 politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov nevladnih organizacij. Foto: EPA
Foruma se udeležuje okoli 2.500 politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov nevladnih organizacij. Foto: EPA
Topel sprejem Vena Džjabaa. Foto: EPA
Protesti proti politiki Pekinga do Tibeta. Foto: EPA

Ven je v govoru poudaril, da je kriza Kitajsko postavila pred "vrsto" izzivov, vključno z naraščanjem brezposelnosti, ki je posledica propada izvoznih trgov. Po njegovem mnenju mora biti rast kitajskega gospodarstva osemodstotna, če naj Kitajska ohrani socialno stabilnost, Putin pa je svetovno finančno krizo označil kot popoln vihar. "Obstaja ideja popolnega viharja, ko se naravni elementi srečajo in pomnožijo svoje uničevalne zmožnosti. Ta kriza je videti natanko kot popoln vihar."

Za sodelovanje z ZDA
Kitajski premier je ameriškega predsednika Baracka Obamo pozval h krepitvi sodelovanja. Za napetosti med Washingtonom in Pekingom je sicer pred kratkim poskrbel ameriški finančni minister Timothy Geithner, ko je izjavil, da Obama verjame, da skuša Kitajska z manipulacijo svoje valute pridobiti prednost v mednarodni trgovini.

"Pri spoprijemanju z mednarodno finančno krizo je bistvenega pomena to, da državi okrepita sodelovanje, to je moje sporočilo administraciji ZDA," je bil diplomatski Ven, ki je odgovornost za krizo pripisal "slepemu hlastanju po" dobičku ter "neustreznim makroekonomskim politikam nekaterih gospodarstev in njihovemu nevzdržnemu razvojnemu modelu". Kitajska je imela leta 2008 osemodstotno rast, v zadnjem četrtletju sicer le 6,8-odstotno. "V letu 2009 si prizadevamo za osemodstotno rast. To bo težko doseči, toda prepričan sem, da lahko s trdim delom dosežemo zastavljeni cilj."

Putin: Kriza ni zaobšla nikogar
Ruski premier je primerjal zdajšnjo gospodarsko krizo s krizo v 30. letih prejšnjega stoletja in dejal, da se od nje razlikuje po tem, da je prizadela vse. "Ne glede na njihov politični in gospodarski sistem, so se vse države znašle v istem čolnu." Podobno kot Ven, je kritiko uperil proti ZDA, a Obamovi ekipi zaželel uspešno delo. "Čeprav je bila kriza že v zraku, si je večina še vedno hotela zagotoviti svoj kos pogače, pa naj je bil to en dolar ali milijarda, in se ni želela ozirati na prihajajoči val." Ob tem je opozoril na nevarnost naslanjanja na dolar in pozval h krepitvi drugih valut v prihodnosti.

Veliko pozornost je izzvala tudi njegova izjava, da Rusija nasprotuje večji porabi denarja za obrambo za dvig gospodarske rasti.

Protesti proti Kitajski
Ob robu foruma so, tako kot je že v navadi, potekali protesti. Tokrat so bili, zaradi udeležbe kitajskega premierja Vena Džjabaa, zelo glasni nasprotniki kitajske politike do Tibeta.

K. T.