Foto:
Foto:

ZDA so v zakonu, s katerim so za vojaške potrebe v Afganistanu in Iraku namenili dodatnih 87 milijard dolarjev, 2 milijona namenili za obtoženca na posebnem sodišču v Sierri Leone. Nigerija je ponudbo označila kot napeljevanje k državnemu terorizmu, ZDA pa so to zavrnile kot dodatno pomoč, ki bi jo uporabile, samo če bi bilo potrebno.

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministra je zanikala, da bi ZDA podpirale nasilno prijetje Taylorja in izjavila, da so ostro nasprotujejo vsem nasilnim ali drugim nelegalnim akcijam, s katerimi bi nigerijske oblasti skušale prijeti nekanjega liberijskega predsednika Charlesa Taylorja. Nigerijske oblasti pa so dodale, da je Taylor v njihovem varstvu. Po objavi domnevne ameriške ponudbe za prijetje Taylorja, v zameno pa naj bi te ponudile 2 milijona dolarjev, so nigerijske oblasti poostrile varnostne ukrepe v bližini Calabarja, mesta na jugovzhodu države.

Taylorja je sodišče v Sierri Leone obtožilo oboroževanja in urjenja upornikov v tej državi. Nekdanji liberijski predsednik Taylor je zapustil svojo državo kot del načrta za končanje državljanske vojne v tej afriški državi.