Desmond Tutu je bil v zadnjem času večkrat v bolnišnici. Foto: Reuters
Desmond Tutu je bil v zadnjem času večkrat v bolnišnici. Foto: Reuters
Dva velika borca proti apartheidu - Tutu in danes že pokojni Nelson Mandela. Foto: Reuters

Tutu v članku, objavljenem v petek, ravno na svoj rojstni dan in po več hospitalizacijah zaradi ponavljajočih se okužb, tako po letu 2014 ponovno javno izreka svojo podporo dostojanstveni asistirani smrti.

"V tem času, ko je moje življenje bliže koncu kot začetku, si želim pomagati ljudem in jim dati neko dostojanstvo v umiranju," je zapisal za Washington Post. "Prav tako, kot sem v življenju odločno zagovarjal usmiljenje in pravičnost, verjamem, da bi morali neozdravljivo bolne obravnavati z enako mero usmiljenja in pravičnosti, ko gre za njihove smrti. Umirajoči bi morali imeti pravico izbrati, kako in kdaj bodo zapustili Mater Zemljo. Menim, da bi morala biti poleg čudovite oskrbe z lajšanjem bolečin, kar že obstaja, njihova lastna izbira tudi dostojanstvena asistirana smrt."

Tutu si je po vztrajnem nasprotovanju evtanaziji glede tega moralno perečega vprašanja premislil pred dvema letoma, ni pa bil jasen, ali bi tudi sam osebno izbral tako smrt.

"Danes sem tudi sam še bliže terminalu za odhode kot za prihode, če se tako izrazim, moje misli pa mi vse bolj uhajajo k temu, kako bi bil rad obravnavan, ko pride moj čas. Zdaj, bolj kot kadarkoli prej, čutim, da moram izraziti svoje mnenje tem prizadevanjem v prid," je zapisal. "Verjamem v svetost življenja, a verjamem tudi, da neozdravljivo bolnih ne bi smeli siliti, da trpijo grozljive bolečine in trpljenje, ampak bi morali imeti nadzor nad načinom in časom smrti. Pripravil sem se na svojo smrt in bil popolnoma jasen, da si ne želim, da me na vsak način ohranjajo pri življenju. Upam, da bodo z mano ravnali sočutno in me pustili preiti v naslednjo fazo življenjskega popotovanja na način, kot si ga bom izbral sam."

Kot zgled Kanada in Kalifornija
Tutu je ob tem pokazal na zakonodajo v Kaliforniji in Kanadi, ki neozdravljivo bolnim omogočata asistirano smrt. "A še vedno je po vsem svetu na tisoče umirajočih, ki jim pravico do dostojanstvene smrti odrekajo," opozarja. "Za tiste, ki neznosno trpijo in se bližajo koncu, jim že zgolj vedenje, da je asistirana smrt ena od možnosti, lahko ponudi izjemno uteho. Ko umirajočim odrekamo pravico do dostojanstvene smrti, s tem ne kažemo usmiljenja, ki leži v samem srcu krščanskih vrednot. Molim, da bi politiki, zakonodajalci in verski voditelji imeli pogum in podprli izbiro na smrt bolnih državljanov, kako bi odšli z Matere Zemlje. Čas za ukrepanje je zdaj," je sklenil.

Nobelov nagrajenec za mir iz leta 1984 je bil v zadnjem času zaradi okužb po operaciji raka na prostati večkrat sprejet v bolnišnico, nazadnje septembra.

Evtanazija je dovoljena v vrsti držav, med drugim v Švici, na Nizozemskem, Belgiji, Luksemburgu, Kolumbiji, Japonski, Kanadi in posameznih ameriških zveznih državah.