Po besedah koroškega glavarja Gerharda Dörflerja je cilj okrepljene stranke postati druga najmočnejša stranka v Avstriji. Foto: EPA
Po besedah koroškega glavarja Gerharda Dörflerja je cilj okrepljene stranke postati druga najmočnejša stranka v Avstriji. Foto: EPA

Svobodnjaški stranki se je pridružil le del stranke pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja na Koroškem. Zvezni BZÖ je medtem že sporočil, da ne želi sodelovati s FPÖ-jem, od katerega se je pod Haiderjevim vodstvom odcepil pred štirimi leti.

Okrepljeni na Dunaju in v Celovcu
Stranki - koroški BZÖ se bo po novem imenoval Svobodnjaki na Koroškem (FPK) - nameravata na naslednjih parlamentarnih volitvah v Avstriji nastopiti skupaj. Trenutno stranki v zveznem parlamentu skupno zasedata okoli 28 odstotkov sedežev. Od skupno 20 poslancev BZÖ-ja jih bo zdaj pet sodelovalo z FPÖ-jem. V koroškem deželnem zboru ima BZÖ slabo polovico poslancev.

Priseljenci prva tarča novih svobodnjakov
Na novinarski konferenci na Dunaju je koroški predsednik BZÖ-ja Uwe Scheuch dejal: "Dobro je biti spet doma." Predsednik FPÖ-ja Heinz-Christian Strache je medtem pozdravil nove "okrepitve" z besedami "dobrodošli doma" in napovedal, da se bosta združeni stranki bojevali proti "nenadzorovanemu množičnemu priseljevanju in goljufivim prošnjam za status begunca".