Udeleženci tretjega zasedanja kontaktne skupine za Libijo so prepričani, da se iztekajo dnevi Gadafijeve vladavine. Foto: EPA
Udeleženci tretjega zasedanja kontaktne skupine za Libijo so prepričani, da se iztekajo dnevi Gadafijeve vladavine. Foto: EPA
Libijki
Moreno-Ocampo je dejal, da je posilstvo 'nov način represije' polkovnika Gadafija. Foto: EPA
Moamer Gadafi
O razmerah v Libiji v Bruslju razpravljajo tudi obrambni ministri Nata. Sekretar zveze Anders Fogh Rasmussen je države članice pozval k povečanju prispevkov za operacijo v Libiji, a je bil odziv tistih, ki ne sodelujejo v operaciji Združeni zaščitnik, precej hladen. Foto: EPA

Glavni tožilec sodišča Luis Moreno-Ocampo v prihodnjih dneh pričakuje odločitev sodnikov o obtožnici, ki libijskega voditelja bremeni zločinov proti človečnosti. Povedal je, da so se dokopali do novih obremenilnih dokazov proti Gadafiju. "Dobili smo informacije, da je Gadafi sam ukazal posiljevanje žensk, česar do zdaj nismo vedeli," je dejal.

Dodal je, da je bilo na nekaterih območjih države v zadnjih mesecih, ko Libijo pretresajo spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki, napadenih več sto žensk. Dokopali so se tudi do dokazov, da je libijska vojska kupovala ogromne pošiljke zdravil, podobnih viagri, in jih razdeljevala med svoje pripadnike, da bi se jim povečala spolna sla ter bi tako lažje spolno napadali ženske.

S posilstvi prestrašiti upornike
Šlo naj bi torej za uradno sprejeto in priznano politiko posiljevanja libijskega vodstva. Kot je dodal Moreno-Ocampo, so na sodišču zbrali dokaze, da se je Gadafi načrtno odločil za kaznovanje žensk s posilstvom, saj je s tem želel sejati strah v njihove kosti in omejiti delovanje upornikov.

Američani kupili libijsko nafto
Ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da je uporniška vlada, ki nadzoruje vzhodni del Libije, prodala prvo pošiljko nafte, načrpane na "njenem" ozemlju. Ameriška rafinerija Tesoro je tako konec maja sklenila dogovor z libijskim prehodnim narodnim svetom za nakup 1,2 milijona 159-litrskih sodčkov libijske surove nafte. Cena posla ni znana, nafto pa naj bi na Havaje pripeljal libijski tanker Equator.

Ministrstvo je še sporočilo, da bodo v prihodnje še trgovali z uporniki, da bi tako pomagali libijskim državljanom.

"Gadafiju so dnevi šteti"
V Abu Dabiju je zasedala kontaktna skupina za Libijo, ki jo sestavljajo visoki predstavniki 20 držav, ki sodelujejo v vojaški operaciji v Libiji, ter predstavniki Združenih narodov, Afriške unije, Arabske lige in Organizacije islamske konference. Gre za tretji krog pogovorov kontaktne skupine.

Udeleženci zasedanja so izrazili prepričanje, da so dnevi vladavine libijskega voditelja Moamerja Gadafija šteti. To sta izpostavila tako ameriška državna sekretarka Hillary Clinton kot italijanski zunanji minister Franco Frattini.

"Gadafijevi dnevi so šteti. Skupaj z našimi mednarodnimi partnerji v okviru Združenih narodov pripravljamo načrte za neizogibno: Libijo po Gadafiju," je sporočila Clintonova, ki je izrazila tudi prepričanje, da je čas na njihovi strani, saj mednarodni vojaški, gospodarski in politični pritisk na Gadafija narašča.

Frattini se je strinjal, da se Gadafijeva vladavina bliža koncu, zbrane pa je opozoril, da morajo ostati osredotočeni in enotni, saj Gadafi ne sme dobiti nobene priložnosti za ponovno zavzetje ozemlja. "Naša prioriteta zdaj je učinkovita prekinitev ognja po Gadafijevem odhodu. Šele takrat se lahko začne vključujoč političen proces, utemeljen na spravi," je dejal.

Libijski uporniki države pozivajo k pomoči
Libijska opozicija je tuje države pozvala k nujni pomoči v gotovini in posvarila, da se bo brez tega vojaška operacija zveze Nato v Libiji končala kot "popoln neuspeh". Libijski nacionalni prehodni svet ocenjuje, da za delo v prihodnjih nekaj mesecih nujno potrebuje tri milijarde dolarjev.

Italija je v odzivu libijskemu svetu obljubila od 300 do 400 milijonov evrov pomoči v obliki posojil in goriva, ZDA pa so prošnjo za pomoč preslišale. Clintonova je dejala le, da bo Washington humanitarno pomoč, ki pa je namenjena vsem Libijcem in se razdeljuje prek humanitarnih organizacij, povečal za 26,5 milijona dolarjev. So pa ZDA pozvale arabske države, naj upornikom v Bengaziju namenijo več denarja.

Med redkimi državami, ki so uradno priznale libijski prehodni narodni svet kot zakonito vlado, so Francija, Italija in Katar, ZDA pa so upornike za zdaj le povabile, da naj v Washingtonu odprejo svoj urad.

Nato je v zadnjih dneh znova okrepil letalske napade na vladna poslopja v prestolnici Tripolis, Gadafijeve sile pa so znova napadle tretje največje mesto Misrato.