Berlusconi vedno poskrbi, da so njegove tiskovne konference zanimive. Foto: EPA
Berlusconi vedno poskrbi, da so njegove tiskovne konference zanimive. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je imel v petek prvo tiskovno konferenco po izvolitvi. Odgovarjal je predvsem na vprašanja o reševanju gospodarske krize. Foto: EPA

Obama se je v petek pogovarjal z voditelji Egipta, Poljske, Savdske Arabije in Španije, ni pa okleval niti pri klicu italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju, ki je imel v Moskvi v četrtek znova predolg jezik. "V pogovoru sta potrdila tesne prijateljske vezi in sodelovanje med državama," so sporočili iz Berlusconijevega urada, premierjeve sporne opazke pa nista omenjala.

Od bebcev do idiotov
72-letni premier in medijski mogotec, ki je znan po (pre)dolgem jeziku in mnogih neprimernih in žaljivih opazkah, je moral na vprašanja o svojem opisu novoizvoljenega ameriškega predsednika odgovarjati tudi na izrednem vrhu Evropske unije v Bruslju. "Opazke so bile mišljene kot kompliment, tisti, ki se s tem ne strinjajo, pa so bebci, ki jih je že tako preveč," je bil slikovit in neposreden kot po navadi.

Na dodatno vprašanje novinarja, ali bi njegova opazka utegnila škoditi odnosom Rima z Washingtonom, je Berlusconi dejal, da bi morali novinarja uvrstiti na seznam bebcev. "Če žellite diplomo iz idiotizma, vas ne bom ustavil. Jaz lahko govorim, kar hočem," je dejal, nato pa hitro zapustil konferenco.

Berlusconi le razvajen otročaj?
Berlusconijevemu "komplimentu" Obami so v italijanskih časopisih namenili skoraj toliko pozornosti, kot izvolitvi prvega temnopoltega predsednika ZDA. Curzio Maltese, novinar levičarskega časopisa La Repubblica, je zapisal: "Niti še nismo uspeli odpreti stave, koliko časa bo minilo, da bo Berlusconi izrekel neumnost o Obami, se je to že zgodilo. Vedno mu uspe uresničiti še tako nizka pričakovanja."

Vodja levosredinske opozicije Walter Veltroni je Berlusconijeve besede označil "nevredne državnika" in ga pozval, naj se Obami opraviči. Politični komentator Beppe Severgnini pa je dejal: "Berlusconi ni politični primer, ampak psihološki. Njegova izjava ni bila rasistična, le otročja. Ker ima tako visoko mnenje o samem sebi, je prepričan, da ima pravico izreči resnično kar koli."

A. P.