Hvang Pjong So se je v zadnjega pol leta povzpel na položaj drugega voditelja Severne Koreje. Iz generalpolkovnika je najprej napredoval v podmaršala, postal šef generalnega političnega politbiroja vojske, pred dobrim tednom pa je še formalno postal podpredsednik državne obrambne komisije. Foto: EPA
Hvang Pjong So se je v zadnjega pol leta povzpel na položaj drugega voditelja Severne Koreje. Iz generalpolkovnika je najprej napredoval v podmaršala, postal šef generalnega političnega politbiroja vojske, pred dobrim tednom pa je še formalno postal podpredsednik državne obrambne komisije. Foto: EPA
Čoe Rjung Hae
V Inčeon sta prišla tudi generalni tajnik vladajoče komunistične Delovske stranke Čoe Rjung Hae in Kim Kvan Džin, svetovalec v državnem obrambnem svetu. Foto: EPA
Kim Džong Un v sadovnjaku - 24. julija
Nenavadno so tudi državni mediji v Severni Koreji priznali, da se Kim Džong Un ne počuti dobro, na nekaterih zadnjih posnetkih pa je celo šepal. Foto: Reuters

Član severnokorejske delegacije je med drugim vodja političnega urada severnokorejske vojske Hvang Pjong So, neuradno drugi mož Severne Koreje, takoj za severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ki ga medtem že en mesec ni na spregled - uradno zaradi slabega počutja.

Najprej na sklepni del iger, nato na pogovore
Obisk v tem trenutku najmočnejše trojice iz DPRK-ja je hitro potrdil, da si želijo v Pjongjangu izboljšati napete odnose s Seulom. Med obiskom v Inčeonu, kjer so potekale Azijske igre, so že potrdili pripravljenost severnega režima, da se v enem mesecu izvede drugi krog pogovorov najvišjih predstavnikov z obeh strani 38. vzporednika. Prvi krog pogovorov med najvišjimi predstavnikih obeh korejskih držav se je odvil februarja letos. Načelni dogovor o pogovorih med državama, ki sta uradno še vedno v vojni, je že potrdilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

Gre za prvi stik na najvišji ravni med Severno Korejo in južnokorejsko administracijo predsednice Park Geun Hje, odkar je Parkova februarja lani prevzela predsedniški položaj.

Obisk napovedali le en dan prej
Severnokorejska delegacija si je ogledala sklepno slovesnost na Azijskih športnih igrah, nato pa je odšla na srečanje z južnokorejskim ministrom za združitev Rjoo Kil Džaejem v lokalnem hotelu. Pogovori so trajali več kot uro, sledilo pa je kosilo, na katerem je bil prisoten tudi svetovalec južnokorejske predsednice za nacionalno varnost Kim Kvan Džin.

Rjoo je izrazil upanje, da bo prisotnost treh visokih voditeljev Severne Koreje "vzpodbuda za pozitiven razvoj v odnosih med Korejama". Severnokorejski predstavniki so se Seulu zahvalili za gostoljubnost, ki jo je izkazal severnokorejskim atletom med športnimi igrami.

V Seulu so potrdili, da jih je Pjongjang o obisku visoke delegacije obvestil le dan prej, obisk Hvang Pjong Soja je sprožil popolno mobilizacijo južnokorejskih medijev, ki so v živo spremljali vsak korak in podrobnost nenadnega obiska Severnokorejcev.

Mesec dni odsotnosti Kim Džong Una
Morebitni prelomni obisk se je zgodil v času, ko se severnokorejski voditelj že več tednov ni pojavil v javnosti. Nazadnje so v Severni Koreji potrdili, da ima Kim Džong Un zdravstvene težave. V Južni Koreji so se pojavila ugibanja, da bi lahko Kim, ki naj bi bil po različnih navedbah star 31 ali 32 let, trpel za dedno pogojeno putiko. Tretji severnokorejski vladar iz dinastije Kim se je v javnosti nazadnje pojavil 3. septembra, predtem pa skorajda ni bilo dneva, da se ne bi pojavil v javnosti.