Provokativne izjave so postale stalnica kratkega Dutertejevega predsednikovanja. Foto: Reuters
Provokativne izjave so postale stalnica kratkega Dutertejevega predsednikovanja. Foto: Reuters
Filipini
Filipini
Izkoreninjenje mamil je eden glavnih ciljev Duterteja. Foto: Reuters

Duterte je bil kar dve desetletji župan južnega mesta, kjer se je proslavil z upadom kriminala, a si prislužil tudi številne kritike zaradi domnevne podpore vodom smrti, ki so na ulicah pobijali osumljene kriminalce.

Ko je bil maja letos izvoljen za predsednika Filipinov, je boj proti mamilom postavil za enega svojih glavnih ciljev, pri katerem pa ne izbira sredstev in v nekaj mesecih naj bi bilo zunajsodno ubitih že nekaj tisoč domnevnih preprodajalcev mamil, zaradi česar so ga obsodile številne države in organizacije.

Na srečanju s poslovneži v ponedeljek zvečer v predsedniški palači je zgovorni predsednik znova postregel s provokativnimi izjavami, brez katerih skoraj ne mine teden, ko se je razgovoril o svojih osebnih izkušnjah v vojni proti mamilom. Glede policijskega ubijanja osumljencev je dejal, da je imel sam podobno taktiko, ko je bil župan v Davau.

"V Davau sem to včasih počel osebno. Samo da bi pokazal fantom (policistom), da če lahko to storim jaz, zakaj ne bi mogli tudi oni," je dejal. "Z motorjem sem se tudi vozil po Davau ... in patruljiral po ulicah ter iskal težave. Resnično sem iskal konfrontacije, da bi lahko ubijal," je dodal.

To sicer ni prvič, da je Duterte govoril o ubijanju, saj je že leta 2015 priznal, da je ubil najmanj tri ljudi, ki so jih sumili ugrabitve in posilstva. Septembra je pred senatno komisijo govoril nekdanji pripadnik voda smrti, ki je povedal, da je Duterte kot župan z brzostrelko ubil agenta pravosodnega ministrstva.

Težave s križem, migrenami in želodcem
Iz predsednikovega kabineta so sporočili, da je Duterte dobrega zdravja, potem ko je potarnal zaradi bolečin v križu, migren in burgerjeve bolezni, kar naj bi bila posledica kajenja v mladosti.

Nekaj tisoč udeležencem srečanja filipinskih izseljencev v kamboški prestolnici Phnom Penh je 71-letni predsednik celo namignil, da mogoče ne bo dočakal do konca svojega šestletnega mandata.

Predsednikov tiskovni predstavnik Enesto Abella je pozneje pojasnil, da se Duterte počuti dobro in ni nobenih razlogov za skrbi. Ob koncu svojega mandata leta 2022 bo Duterte star 77 let in že zdaj je najstarejši izvoljeni predsednik Filipinov pod drugi svetovni vojni. Med zasedanje skupine držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) septembra letos v Laosu je izpustil nekaj srečanj zaradi migren in težav z želodcem.

Filipinski minister za delo Silvestre Bello je šel še dlje s pojasnili o predsednikovem zdravju in zaupal, da sam le težko sledi njegovemu delovnemu ritmu, pri čemer mu ni jasno, od kod predsedniku toliko energije. "Je superzdrav," je zatrdil minister.