Boris Berezovski ni uspel prepričati angleškega sodišča v svoj prav, Roman Abramovič pa je slavil pomembno zmago v obrambi svojega ugleda. Foto: EPA
Boris Berezovski ni uspel prepričati angleškega sodišča v svoj prav, Roman Abramovič pa je slavil pomembno zmago v obrambi svojega ugleda. Foto: EPA
Roman Abramovič
Roman Abramovič je bil v nastopih na sodišču veliko prepričljivejši od Berezovskega, čeprav je vseskozi govoril rusko. Foto: EPA
Jahta Borisa Berezovskega - Thunder B
Jahte, letala, dače, zemlja, zabave, nenavadna bogata darila ... vse to je v "igri" v poslovanju med ruskimi oligarhi. Foto: EPA

Berezovski je nekdanjega poslovnega partnerja tožil za visoko odškodnino, ker naj bi ga Abramovič z ustrahovanjem prisilil k prodaji deleža v Sibneftu in Rusalu pod realno tržno ceno.

"Zavračam trditve gospoda Berezovskega v povezavi tako s Sibneftom kot z Rusalom," je sodnica Elizabeth Gloster na kratko končala sodni proces med dvema ruskima bogatašema, ki sta se sodno spopadla v Londonu.

Nekoč član elite, zdaj begunec
66-letni Berezovski je nekoč podprl Vladimirja Putina ob njegovem vzponu na oblast, a sta se kmalu po volilni zmagi leta 2000 sprla. V naslednjih letih je prek medijev v svoji lasti postal Berezovski oster kritik ruskih oblasti. Potem ko ga je državni tožilec pozval na zaslišanje, se Berezovski ni več vrnil s službenega potovanja v London. Velika Britanija mu je leta 2003 odobrila politični azil, zaradi česar so se močno poslabšali odnosi z Rusijo. V letih 2007 in 2009 je bil Berezovski v Rusiji zaradi poneverjenja denarja in utaje davkov obsojen na šest in 12 let zapora.

45-letni Abramovič je eden najbogatejših Rusov, ki je kljub manjšim sporom ostal zvest Putinu. Na drugi strani pa si je z lastništvom londonskega nogometnega kluba Chelsea kupil prepoznavnost po vsem svetu in s tem tudi nekakšno imuniteto.

Abramoviču utrl pot med milijarderje
Berezovski je na sodišču od Abramoviča za domnevno podceno prodane deleže v naftnem velikanu Sibneftu in proizvajalcu aluminija Rusal skupaj zahteval 2,35 milijarde evrov. 12-tedensko zaslišanje na trgovskem sodišču v Londonu je postreglo s prvovrstnim vpogledom v 90. leta v Rusiji, ko so tam kraljevali predrzni milijonarji, ki so čez noč postali milijarderji. Obe strani sta imeli najboljše odvetnike, hkrati pa sta bila na kraju dogajanja večino časa navzoča tudi Berezovski in Abramovič, nekoč poslovna sodelavca in zaveznika.

Berezovski je sredi 90. let kot vplivni prijatelj Borisa Jelcina zastavil odločilno besedo, s čimer se je Abramoviču in takrat še majhnemu naftnemu podjetju Sibneft odprla pot do zmage na prirejeni dražbi, s katero je Sibneft prišel do obsežnih črpališča nafte in zemeljskega plina.

Abramovič: Berezovski je izgubil stik z realnostjo
Abramovič, ki je med sojenjem govoril v ruščini, je zavračal trditve, da sta bila poslovna partnerja, temveč da je imel Berezovskega vedno le za svetovalca, za kar je bil tudi ustrezno poplačan z milijoni evrov, letalom, jahtami, nepremičninami, na koncu je Abramovič Berezovskemu celo kupil posestvo v Franciji.

S prihodom Putina na oblast se je razmerje obrnilo, zdaj je Abramovič postal kremeljski vplivnež, ki je lahko prišepetoval samemu predsedniku. Berezvoski pa se je zapletel v spor z oblastmi in pobegnil iz Rusije. "Nekoč sem čutil spoštovanje do njega, a nikoli me ni jemal za sebi enakega. Sčasoma je izgubil stik z realnostjo, dokončno je v njem prevladoval megaloman," je med sojenjem vzroke za padec Berezovskega opisal Abramovič, za katerega je London očitno srečno mesto.