Policija in tožilstvo v BiH-u sta takoj po uničenju grobnice začela preiskavo o dogodku. Foto: EPA
Policija in tožilstvo v BiH-u sta takoj po uničenju grobnice začela preiskavo o dogodku. Foto: EPA
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović je bil prvi predsednik BiH-a. Foto: EPA
Nagrobnik Alije Izetbegovića
Napad na grobnico Alije Izetbegovića so prvi obsodili muslimanski voditelji. Foto: EPA

Razstrelivo je poškodovalo tudi bližnje stavbe, sicer pa ni bil ranjen nihče, saj je eksplozija odjeknila okoli tretje ure ponoči. Policija je za javnost zaprla pokopališče, na katerem so pokopani borci vojne za samostojnost BiH-a med letoma 1992 in 1995, in začela preiskavo.

Izetbegović je bil prvi predsednik BiH-a in največji zagovornik odcepitve od Jugoslavije. S tem si je nakopal sovražnike med bosanskimi Srbi, ki so takrat želeli ostati v isti državi s Srbijo. Sicer pa je za večino Bošnjakov junak, ker je vodil BiH do samostojnosti. Do leta 2000 je bil aktiven politik, nato pa je zaradi zdravstvenih težav odstopil s predsedniškega položaja in se upokojil. Umrl je v Sarajevu oktobra leta 2003.

Ostre obsodbe skrunitve
Skrunitev Izetbegovićevega groba je ostro obsodil predsednik BiH-a Sulejman Tihić, ki je dejanje označil za gnusno teroristično in zločinsko dejanje, meni pa tudi, da gre za poskus destabilizacije države. Sklical je izredno sejo predsedstva Stranke demokratske akcije (SDA). SDA-ju je nekdaj predsedoval Izetbegović in bil tudi eden od ustanoviteljev stranke.

Notranji minister Mevludin Halilović je napovedal uvedbo dodatnih varnostnih ukrepov po vsej državi. Državno tožilstvo pa meni, da je bil motiv politične narave, in sporoča, da Izetbegovićevi posmrtni ostanki v napadu niso bili poškodovani, eksplozija pa je povzročila 70 cm velik krater.

Na dogodek se je odzval tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schwarz Schilling, ki je izrazil zgroženost in žalost. Po njegovih besedah obstaja tveganje, da se s tem upočasni postopek sprave v BiH-u. Politične in verske voditelje je pozval k razumnemu odzivu na to vse obsodbe vredno dejanje.

Volitve pred vrati
V BiH-u bodo 1. oktobra potekale splošne volitve, agresivna volilna kampanja pa se je že začela. Tako so se srbski in muslimanski politiki že začeli medsebojno obtoževati, da škodijo interesom posamezne etnične skupine.