El Baradej je dejal, da se z njegovo oceno o času, ki ga potrebuje Iran za izdelavo jedrskega orožja, strinjajo tudi obveščevalne službe. Foto: EPA
El Baradej je dejal, da se z njegovo oceno o času, ki ga potrebuje Iran za izdelavo jedrskega orožja, strinjajo tudi obveščevalne službe. Foto: EPA
Dick Cheney
Ameriški podpredsednik je dejal, da se ZDA pridružujejo drugim državam, ki ne bodo dovolile Teheranu, da bi prišel do jedrskega orožja. Foto: EPA
Protest proti ZDA v Iranu
Iran trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in da ne razvija jedrskega orožja. Foto: EPA

V intervjuju za francoski Le Monde je El Baradej tudi pozval k uporabi vseh diplomatskih instrumentov, saj ni dokazov, da želi Iran razviti jedrsko orožje. El Baradej je tudi poudaril, da želi odvrniti svet od zamisli, da bo Iran že jutri grožnja in da smo pred dilemo, ali napasti Iran ali mu dovoliti, da izdela bombo.

Podpredsednik ZDA Dick Cheney je dejal, da je Iran ovira za mir na Bližnjem vzhodu in da mu ZDA ne bodo dovolile, da bi razvil jedrsko orožje.

Režim v Teheranu je opozoril, da mora spremeniti svojo politiko, sicer se bo moral spoprijeti z resnimi posledicami. Teh sicer ameriški podpredsednik ni opisal. "Naša država in celotna mednarodna skupnost ne more mirno gledati, kako država, ki podpira terorizem, izpolnjuje svoje najbolj agresivne cilje," je še dodal. Hkrati je poudaril, da morajo ZDA ostati še naprej dejavne na Bližnjem vzhodu.

Bush: Mogoča je tretja svetovna vojna
Cheney je govoril le nekaj dni zatem, ko je ameriški predsednik George Bush dejal, da bi lahko zaradi Irana prišlo tudi do tretje svetovne vojne. Poznavalci menijo, da dogodki potekajo v podobni smeri, kot so pred ameriškim napadom na Irak leta 2003, in trdijo, da je napad na Iran mogoč.

Ameriška vojska, ki je zaradi vojne v Iraku in Afganistanu zelo obremenjena, naj bi skušala iranske jedrske objekte uničiti z zračnimi napadi, obenem pa Washington med stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN-a še naprej išče podporo za sprejetje resolucije, s katero bi proti Teheranu uvedli strožje sankcije.

Bush se je sicer pred dnevi zavzel za mirno rešitev glede Irana in pozval, da bi bil sprejet tudi tretji sklop ukrepov proti Iranu. A pri tem nima soglasja Rusije, ki ima pravico veta v Varnostnem svetu ZN-a.

M. R./K. T.