Sporočila otrok so ganila prebivalce Amstettna. Foto: EPA
Sporočila otrok so ganila prebivalce Amstettna. Foto: EPA
Mimoidoči berejo zahvalo Elisabeth Fritzl. Foto: EPA

Elisabeth Fritzl, ki jo je njen oče za 24 let let zaprl v klet, z njo pa imel v tem času tudi šest otrok, se je z otroki zahvalila za izraze sočutja in solidarnosti, ki jih prejemajo z vsega sveta. "Želim si okrevanja svoje hčerke Kerstin, ljubezni otrok, zaščite družine, ljudi z odprtim srcem in z veliko mero razumevanja," je zapisala.

18-letni sin, ki pred osvoboditvijo nikoli ni videl dnevne svetlobe, je zapisal, da ljubi sonce, svež zrak in naravo ter da se veseli svobode in tega, da je s svojo družino, najmlajši, 5-letni Felix, pa sanja o sankanju, vožnji z avtomobilom, igri z drugimi otroki in sprehodih po travniku.

Afera, ki je pretresla svet
Elisabeth je rodila sedem otrok, en je umrl kmalu po rojstvu in Josef ga je sežgal. Trije otroci so odraščali z Elisabeth v kletnem stanovanju, trije otroci pa so živeli normalno življenje z očetom/dedkom in babico, potem ko sta jih našla kot dojenčke na stopnicah pred hišo. Fritzl je prisilil Elisabeth, da je napisala sporočilo, da se jim odpoveduje, ker ni zmožna skrbeti zanje.

Afera je prišla na dan, ko je najstarejša izmed otrok, 19-letna Kerstin, močno zbolela, in jo je Fritzl odpeljal v bolnišnico. Klobčič skrivnosti se je začel razpletati in grozodejstva 73-letnika so prišla na dan. Policija ga je aretirala, Elisabeth in otroci pa se pod zdravniškim nadzorom privajajo normalnemu življenju. Kot pravi vodja klinike Berthold Kepplinger, je "vrnitev v resnično življenje mogoča le postopoma in z veliko mero previdnosti".

K. T.